Следвайте ни

Пловдивчани се жалват за заплата в плик и тормоз на работа пред синдикатите

viber icon

Пловдивчани се жалват за заплата в плик и тормоз на работното място пред синдикатите. Този и още десетки сигнали срещу некоректни шефове са подадени през мобилното приложение на КНСБ – VOX по време на пандемията. Преди 13 март 2020г. нямаше нито една жалба от града под тепетата. Главно негативните практики са в областта на търговията и услугите.

Най-често пловдивските работодатели укривали част от възнаграждението или не го плащали. Началниците не искали да заплащат и извънредния труд на служителите си. Други се жалят, че в завод за производство на дървообработващи машини, където се трудели 40 души, няма санитарен възел, липсва хигиена и няма осветление.

Пловдивчанка пък имала лошия късмет да започне работа при новия си работодател по време на пандемията. След като била наета като продавачка началникът й казал, че първият ден ще бъде пробен, но няма да получи възнаграждение за него. „Поради извънредното положение на 27 ноември бяхме затворени, след което ни принудиха да излезем в неплатен отпуск. Освен това ни принуди да ходим да работим в затворения обект и да правим куп глупости по 8-9 часа на ден, като ни повтаряше, че благодарение на него получаваме 24 лв. помощ по мярката „Запази ме“. Така реално аз ходих да работя всеки ден безплатно, защото началникът ми не ми компенсира разликата, имайки предвид, че сме работили незаконно. Не издържах на наглото отношение и напуснах, като той реши да ме освободи без едномесечно предизвестие“, казва пловдивчанката.

По думите й дори и преди затварянето във фирмата е имало проблем с работното време – вместо по 8 часа както е по договор служителите се трудели по 10 часа, но не получавали пари за извънреден труд. Дамата трябвало да бъде назначена за управител и да се разписва срещу месечна заплата от 1200 лв. Вместо това по трудов договор била продавач-консултант с 650 лв. възнаграждение. „Принуждаваха ни да правим неща, които не ни влизат в длъжностната характеристика като снимки с цел качване на онлайн страницата“, твърди пловдивчанката.

Служител в магазин за електроника и електротехника в града под тепетата се жалва, че началникът го е заплашил с дисциплинарно уволнение след като се върне от болничния. Той ползва 35 дневен болничен заради травма. Продавачка в месарски магазин в Пловдив пък  твърди, че бившият й работодател ги карал да крият обороти, като чукат по-малко на касовия апарат. „След като започнаха проверки на НАП и РЗИ ме уволни. Звънна ми по телефона да ми каже, а после ми връчи и заповедта“, казва жената.

Всички получени сигнали към синдиката се препращат към компетентните институции. Така те са попаднали в администрациите на Главна инспекция по труда, Национална агенция за приходите и Комисия за защита на потребителите.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Любопитко

Любопитко

30.03.2021 | 23:43

Няма свестни работодатели в Пловдив! Преди повече от 10 години в ЗДМ за 6 месеца работа забавиха ми 2 хиляди лв от заплати. Исках да напусна по вина на чорбаджията Хари, но ми съкратиха длъжноста и... готово. Парите след това получавах по малко 2 години! Всички гледат по някакъв начин да прецакат работника! Всички са за трепане!

Отговори
6 0
Месопреработвателно предприятие

Месопреработвателно предприятие

30.03.2021 | 19:46

Аз пробвах да пусна жалба срещу работодател в Пловдивско -известно месопреработвателно предприятие месокомбинат с качествени уж продукти, но стана ясно, че въобще не е толкова лесно. Искаше да ме освободи по взаимно съгласие, при все че ме уволняваше. Когато отказах, ме принуди да ходя да мия тоалетната. Така ме принуди да напусна по собствено желание. А съм била служител там над 5 години. Така останах на борсата само за 4 месеца в условия на пандемия с минимално обезщетение. Егати, наглеца, мисли се за недосегаем и всемогъщ. Обаче има Господ, който да гледа и всичко се плаща в този живот. Така че кой каквото си направи. Да знаете, че всичко се плаща. Тук привидно номерата му нагли може да минават, но грехове има да плаща, а те остават дори при децата.

Отговори
8 0
Любопитко

Любопитко

30.03.2021 | 15:56

Че има ли коректна към работниците частна фирма? Освен споменатите в статията са още - глоби, укриване на тр злополуки, работа без договор, водят те на МРЗ, а разликата в плик, нерегестриране на поръчки /укриване на доходи/. За да не съм голословен - има една фирма зад Ален Мак - #1 в ролетките.....

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?