Следвайте ни

Пловдивчани създадоха кафе машина с изкуствен интелект

viber icon

Пловдивска фирма създаде кафе машина с изкуствен интелект. Компанията „Генезис Текнолоджи“ е вкарала в интелигентния си продукт куп характеристики, които не се предлагат от други производители по света и затова е номинирана за наградата „Иновации по Европроекти“ на министерството на икономиката.

„С пари на европейския съюз по програмата за „Конкрентноспособност“ създадохме системата, която измерва хранителната стойност на напитките“, обясни шефът на фирмата Радослав Драгийски.

По тази европрограма за получени 188 хиляди евро.

Смарт машината за кафе работи с тъчскрийн. С него може да се избират съставките с точност да милиграм. Тя може да работи и със смартфон или карта.

Така се избягва докосването на повърхности, пипани от чужди ръце – важна екстра във времената на ковид криза. Машината вече оперира в големи хотели, които програмират карти за олинклузив клиентите си.

„Човек може да предупреди машината, че е алергичен към мляко или трябва да ограничи кофеиновото съдържание. За деца тя изобщо не пуска напитки с кофеин“, обяснява Радослав Драгийски.

Умната джаджа може да работи със специални карти в офисите, където работодателите отпускат безплатно кафе на служителите си. След определен брой кафета, тя започва да ги таксува.

„Всички тези иновации оскъпяват много продукта, защото на практика ние предлагаме кафе машина с мощен компютър. Хората обаче са запленени от смарт технологиите“, обяснява Драгийски.

С облачно пространство може да се променят рецептите за напитки на всички машини на компанията без дори да се ходи физически до тях. Така се и диагностицират за повреди. 

Джаджата пести електроенергия, като в зависимост от това как работи всеки ден, сама решава дали да намали консумацията си за през нощта.

От фирмата са изчислили, че с икономия на ток от 1000 нейни машини емисиите на въглероден диеоксид се намаляват с 400 тона годишно. 

Радослав Драгийски е завършил „Химия“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. 4 години работил като асистент в университета, а след това като системен администратор в „Ален Мак“. С него като инженери работят Красимир Иванов и Стивън Стоев.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай