2374

Пловдив в топ 5 на най-големите аутсорсинг дестинации на Балканите

Над 8 хиляди са заетите в сектора под тепетата, броят им ще расте

Цели 41 компании в аутсорсинг сектора са с централи, които са базирани в Пловдив, показва проучването на родната браншова организация  AIBEST.

Пловдив се оказва един от най-големите аутсорсинг центрове в цяла Източна Европа през тази година. Общо 99 компании, работещи в сферата на изнесените услуги, оперират на местния пазар, като 41 от тях са избрали града под тепетата за своя централа, а други 58 фирми имат офиси тук. Преди Пловдив в класацията са София, Букурещ, Белград и Загреб.

Друга добра новина е, че София е абсолютен лидер в сегмента с цели 640 подобни бизнеси с офиси, от които близо 600 са позиционирали централите си в столицата. С два пъти по-малко компании в аутсорсинг сферата пък може да се похвали втората най-популярна дестинация на Балканите - Букурещ. Любопитен факт обаче е, че България и Румъния реално генерират близо 75% от оборота на целия сегмент на изнесените услуги в региона. 

Доброто представяне на София и Пловдив в класацията пък прави страната ни безспорен лидер в Източна Европа. Секторът у нас генерира годишно близо 7 млрд. лева, или малко над 5,6% от БВП в страната през изминалата година. Общо заетите в аутсорсинг професиите пък вече минава 80 хил. души. Най-много пък са базираните във Великобритания компании, които работят както на местния пазар в Пловдив, така и на националния. 

Що се отнася до броя на заетите в сектора под тепетата - те също продължават да се увеличават и вече са над 8000. Както в глобален мащаб, така и в България, се наблюдава промяна в профила на търсените аутсорсинг услуги, които вече далеч не се изчерпват до стандартните кол центрове. Данните показват също, че само за 20% от компаниите в Пловдив в сферата на изнесените услуги това е основната им дейност.

Отчита се и нарастващ интерес към висококвалифициран труд и особено към услуги, свързани с информационни технологии - разработване на софтуер, поддръжка, системна интеграция. Подсекторът, който расте най-бързо, е при компании, предлагащи аутсорсинг на процеси, базирани на специфични знания и информация като управление и анализ на бази данни, проучвания, обработка на информация. Аутсорсинг секторът генерира и близо 9% от всички разходи за заплати в иконо­миката, показват данните. 

Очакванията са, че Пловдив ще продължи да се развива като водеща аутсорсинг дестинация и още през 2024 година заетите в сектора в града под тепетата ще минат 10 хил. души. Сред основните предимства на Пловдив за компаниите остават сравнително ниските цени на високия клас офиси, като например Office Park Plovdiv на „Галакси Инвестънст Груп“, както и високият дял на владеещите чужди езици младежи. Последното е ключово за компаниите от сектора, като за Пловдив се посочва, че има цели 28 училища с езикови паралелки, в които има близо 10 хил. ученици, които ще излязат с високо ниво на чужд език.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?