49
Следвайте ни

Пловдив става световен лозаро-винарски център

viber icon

Пловдив има шанс да стане световен лозаро-винарски център. В региона предстои да се открие първият изнесен офис на Международната организация по лозата и виното(OIV), както и опитно поле по лозарство. Разговор в тази насока е проведен на днешната среща между  генералния директор на OIV Пау Рока и заместник-министъра на земеделието, храните и горите Явор Гечев.

Двамата подписаха декларация за развитие на двустранно партньорство. Целта е да се работи в посока за запазване и популяризиране на автохтонните /местни/ сортове грозде, домакинства на международни форуми, срещи и сесии на OIV в България, развитие на научните изследвания и трансфер на технологии и иновации в лозаро - винарския сектор.

Зам.-министър Гечев предложи първият изнесен офис на Организацията да бъде ситуиран в Пловдив, с мотив, че в региона са разположени много лозови масиви и винарски изби. За опитното поле има перфектни условия да се изгради затворен цикъл - с генбанка, селекция, отглеждане и производство на бутиково вино от автохтонни сортове. „Така ще отговорим на търсенето на пазара, като се създава нов качествен лозов материал, устойчив на болести и неприятели“, заяви аграрният заместник-министър.

По време на срещата бе обсъден и въпросът с дигитализацията на лозаро-винарския сектор. В тази връзка Явор Гечев коментира, че в България може да бъде разработен пилотен проект, който да обхваща наши винарни. Дигиталната карта ще даде възможност за презентиране както на производителя, така и на продукцията му. Потребителят ще може да получи пълна информация с данни на стопанството, в което са отгледани лозята и е произведено виното, включително и технологичната му карта с място, сорт, почва, екологизация на стопанството и други. Пау Рока заяви, че дигитализацията на лозаро-винарския сектор ще спомогне за подобряване имиджа на виното и проследяване на процесите по веригата – „от полето до чашата“.

Пау Рока и Явор Гечев се обединиха около необходимостта от акредитиране на програма за обучение на студенти, в специализираните у нас университети. Предвижда се първият образователен курс да бъде открит следващата учебна година в Университета по хранителни технологии /УХТ/ в Пловдив.

Утре Пау Рока ще бъда удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“ на УХТ. Испанецът има изключителен принос в развитието на двустранните отношения между УХТ и OIV. Той е инициатор за разработване на магистърска програма по „Технология на виното и високоалкохолните напитки“ под егидата на Международната организация по лозата и виното. С въвеждането й УХТ ще бъде третият университет в света след Университета на Монпелие, Франция и Университет „Дейвис“ в САЩ, който ще присъжда дипломи по „Програма на OIV“.

Текст под снимка: Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев /вляво/ и генералният директор на Международната организация по лозата и виното (OIV) Пау Рока подписаха декларация за развитие на двустранното партньорство.

Снимка от МЗХГ

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?