44

Пловдив стана Кючук Одрин с комшийски цени

Търговци с нюх намериха нова пазарна ниша

 

Шопингът в Одрин стана  „масов спорт” за българите поне преди 7-8 години. Причината е ясна - евтината лира и значително по-ниските цени в 180-хилядния турски град, отколкото у нас. Нашенци прескачаха границата с ясното съзнание, че могат да чакат на КПП-то с часове, да не купят точно това, за което са отишли, защото не могат да се ориентират по турските етикети, или митничарите да конфискуват някоя пазарска торба, защото има забрана за внос у нас. Първите години беше приключение за шопинг маниаците, после се изучиха и „грешките на начинаещия” се стопиха до минимум. Туроператорите пък започнаха да организират турове за пазаруване и така автобусът тръгваше от България 16 тона, примерно, а се връщаше с доста отгоре.  Опашките по границите обаче отказаха доста нашенци от международния шопинг и така „Одрин дойде в Пловдив”.  

Новите играчи 

Нов бизнес се роди покрай модерното напоследък понятие „скъсяване на доставките”. Първо в по-малките населени места отвориха складове с турска стока - предимно прахове за пране, почистващи препарати, памперси, подправки, маслини и специфични турски храни. Те отговаряха съвсем точно на определението „склад” - голямо помещение, без кой знае каква подредба по рафтовете, което продава и на едро, и на дребно. В последната година обаче кипри магазинчета се нароиха из цял Пловдив. И напук на очакванията, че конкуренцията може да убие всеки бизнес, магазините с турски стоки спокойно и безметежно си съществуват през стотина-двеста метра един от друг. Така е в "Кючук Париж", около комплекса „Оазис”, така е на бул. „Христо Ботев”,  в район "Тракия" и на още много места. Зевзеците вече заговориха за Кючук Одрин под тепетата, по аналогия с "Кючук Париж", което, преведено от турски, ще рече "Малкия Париж". 

Ниските цени

"Откакто отвориха турски магазин на една крачка от дома ми, сирене и кашкавал купувам само оттам", разказва Георги Бобев от „Тракия”. Той е пенсионер и заради скромните си доходи посвещава част от деня си на обикаляне по хипермаркети, следене на промоционални брошури и сравняване на цени на основни хранителни стоки. В „Малкият Одрин”, отворен миналата година, килограм сирене от турската марка „Сюташ” например излиза 16.60 лева. Пакетирано е обаче по половинка и цената съответно е 8.30 лева. За сравнение - в голям пловдивски хипермаркет кравето сирене е между 20 и 23.75 лева за кило. Разликата в цената е над 4 лева за килограм - сума, която за повечето от българите звучи убедително да напазаруват от турската марка краве сирене. Нещо повече, скъпият продукт от 23.75 лева за няколко дни беше на промоция в хипермаркета и килограмът излизаше 19 лева, като дори и при това положение победител по евтиния бе турското сирене. Редно е да се отбележи, че правим простите потребителски сметки, без да отделяме внимание на качеството и съдържанието по етикет на сирената в двата магазина.

Магазин “Мигрос” в Одрин е любим на нашенци, защото има промоции и карти за отстъпки

 

Факт е, че турските магазини се радват на огромна и вярна клиентела именно заради цените. Турският кашкавал върви около 22.50 лева за кило, докато в хипермаркета БГ марки се продават между 19 и 30 лева за килограм.  Ясно е, че с ускоряването на инфлацията хората все повече ще гледат етикетите с цената, отколкото каква е и откъде идва стоката. И преди голямото поскъпване на живота майките отглеждаха  децата си целенасочено с турски марки памперси, които също са чувствително по-евтини, а по качество не отстъпват на западните марки. Мокрите кърпички, които покрай всяко бебе вървят в огромни количества, са с разлика от около левче на опаковка между турски и български производител.

Сладко от дюли в бурканче от 380 г в търговски обект със звучното име „Берекет маркет” струва 3.50 лева, люти чушлета - 4 лева, а килограм маслини пък са 9 лева, видя репортерът.

От години се носят легенди за турските прахове за пране и перилните препарати. В магазин на бул. „България” например „Первол” е 9.99 лева, а бебешки омекотители от турска марка са 9 лева.

Рискът на евтинията

Мухсин Йоте, който държи склад за турски стоки в село Труд, обаче предупреждава - много ниските цени понякога са знак, че стоката е минала незаконно турско-българската граница. Той припомня, че при внос от съседната страна се дължи мито и ДДС. Това за клиента няма никакво значение, освен ако няма много будна  гражданска съвест, рискът обаче е другаде - в качеството. Ако храните не са минали контрола на Агенцията по безопасност на храните, те може и да са опасни за консумация. Голяма част от турските стоки обаче наистина идват на по-поносими цени от българските, дори и с платени данъци и мита, посочва търговецът.   

Заради странната икономическа ситуация, в която се намира съседната държава, и чудовищната инфлация от над 80% на годишна база, цена с цена не си приличат при всяка доставка, подчертава Йоте. Президентът Реджеб Ердоган продължава да отказва да вдигне основната лихва и така да укроти инфлационните процеси в държавата си. По тази „рецепта” работят вече големите европейски икономики.

 

По модела на авиокомпаниите

Туроператорите таксуват и допълнителния багаж с 30 лева

Заради лудешкото поскъпване на горивата, автобусните екскурзии до комшийската страна поскъпнаха още лятото. Сега курсът Пловдив - Одрин и обратно е между 35 и 45 лева с лицензиран туроператор. Припомняме, че преди пандемията турът излизаше около 20 лева. Сега се предлагат още пътувания с една нощувка, за да може шопингът да не е презглава. Цената е малко над 100 лева. А понякога в тази цена може да влезе и закуска в хотела. Има обаче и не толкова явни такси, които оскъпяват пътуването. Така например повечето туроператори таксуват допълнителния багаж - втори багаж до 20 кг има „билет” и той е 30 лева. Това още повече оскъпява пътя. Предимството на това пътуване обаче е, че туроператорът знае евтините складове и магазини и води туристите именно там, без те да се лутат из пазари и дюкянчета.

На границата с Турция се чака с часове

Шопинг туровете до Одрин „се отпушиха” през август тази година след пандемичните трудности. Оттогава пътуваме само с лична карта и без каквито и да е ​ковид ограничения. Според съветите на периодично пътуващите - сутрин преди 9 часа на границата има струпване на автобуси, а идеалният вариант за преминаване с личен автомобил е между 9 и 11 часа, за да остане достатъчно време за пазаруване. Но въпреки всички сметки и предварителни разчети, опашки на граничните пунктове има и те никак не са малки.

Ето защо нишата на турските магазини в Пловдив е голяма, а бизнес моделът им -успешен. Цените в тях са малко по-високи от тези в Одрин и доста по-ниски от тези в българските магазини. А калкулирайки времето и разходите за пътуването, изглеждат съвсем съпоставими, твърдят хората, пробвали и двата варианта. Има стоки, чи​ето качество дори е по-добро, разказват познавачи. В тази категория са праховете за пране и памперсите. Има и такива стоки, които не могат да се намерят по БГ магазините, защото са специфичен, одрински продукт. Тук попадат корите за баница, сладостите и много други. Едно обаче стана категорично ясно - плодовете и зеленчуците са им по-евтини. Кило домати и в момента е максимум 3.50 лева, а лятото падаше и до 2 лева, разказва дама, която прескача до съседната страна всеки уикенд. Последно купила килограм масло за 12 лева, което счита за безспорен удар. В Пловдив родно масло от утвърдена марка се продава за малко под 5 лева за 125 г. Немското пък е 4.70 лева за четвъртинка, при това на промоция.

 

Купуваме кухни и спални от съседите, без да минаваме границата

Дори и по време на пандемията, когато границите бяха затворени, алъш-веришът с комшийската страна не спря. Тръгна просто по нов модел - от разстояние. Нароиха се много специализирани фирми, които работеха като „склад за събиране на поръчки”. Турските магазини изпращаха там поръчките, тъй като малко от тях правят доставки в чужбина, а посредниците събират пратките и организират транспорта им до България. 

Заради евтината турска лира и сега се действа така ​- предприемчиви търговци пазаруват от името на българския клиент, а той самият в повечето случаи си е избрал стоката по картинка. Масово това се практикува за мебели и обзавеждане, пердета, завеси, текстил.  Така например по тази формула пловдивчанин се сдоби с маса 100/200 см, изработена от кестен, за 1000 лева и шест меки и удобни стол​а за по 125 лева. Портманто с няколко шкафчета и огледало, заедно с доставката до България, е около 700 лева. Спалните с турски дизайн и кухненското обзавеждане също са много поръчвани. Напоследък големите турски строителни и мебелни магазини дори назначиха представители за България - българи, които обикалят по адресите на потенциалните клиенти, показват мостри и макети, взимат мерки и организират монтажа на място. 

С включена доставка някои стоки излизат по на сметка, отколкото закупени оттук. Има обаче един неприятен момент ​- чакането. По думите на препатили, има много коректни турски производители и търговци, но и точно обратното.

Схемата „адрес за покупки” всъщност не е нова. Когато след Брекзит се сложи край на евтиното пазаруване от Англия, се родиха тези посредници.

Има и друг начин да се пазаруват евтини турски стоки, без да се минава българо-турската граница. И това е откритият пазар в Димитровград - най-големият в България. Просъществувало от дес​етилетия, тържището се рекламира и с турски стоки на много прилични цени и фирми, които са директни вносители на текстил от Турция. Местните разказват, че има много евтини дрешки, почти като цените на одринските магазини. Лошото е, че пазарът отваря рано сутрин и приключва в ранния следобед, а търговците там разчитат да договорят стоката си на едро, а не с единични покупки. Има също и пакетирани храни и напитки, също внос от Турция. 

 

В Турция капки за нос струват 6 лева, у нас - 20 лв.

Контрабандата на лекарства е хит

Зачестяват опитите за нелегален внос на лекарства от Турция. Причината е в пъти по-ниската им цена в южната ни съседка. Капки за нос например, които в България струват над 20 лева, в южната ни съседка са 6 лева.

„Само за последните 3 месеца на „Капитан Андреево” са засечени 18 опита за нелегално пренасяне на различни видове лекарства. По-голяма част са анаболни стероиди и хранителни добавки”, обясни Диана Маркова от Агенция „Митници” пред Нова тв.

Има обаче нелегален внос и на лекарства за настинка, кръвно налягане и др.

„Задържат се и лекарства с вещества, използвани за производство на синтетични наркотици, които съдържат психотропни и упойващи вещества. Третият тип са лекарства за лечение на различни видове заболявания”, обясни още Маркова.

На 20 октомври в транзитен автобус са намерени 5 кашона с много различни лекарства.

Диана Маркова обясни, че когато се преминава границата, човек може да носи лекарства за лична употреба за не много дълъг период от време, а не в търговски количества. За някои от тях се изисква дори и представянето на актуална рецептата от лекар. 

 

Одрин е детрониран

Преориентирахме се към Люлебургаз и румънския град Бекет

Одрин губи популярност напоследък сред нашенци

 

В годините назад Одрин много бързо стана любим на българите по ред обективни причини, но и заради това, че търговците се отнасяха с нас като към богове. Градът със 180 000 жители много разчита на алъш-вериша с България. По време на пандемията турските търговци така се бяха отчаяли, че бяха готови да покриват частично цените на ​ковид тестовете. Понаучиха български, хванаха наши изселници да им напишат рекламни табелки на български език, за да са по-разбираеми от гостите, черпеха ги на място. Разбира се, и отстъпки правеха. 

В последно време обаче цените на стоките съвсем не са по вкуса на нашенци. Те смятат, че заради огромния интерес по време на пазарите цените се вдигат спекулативно. И храни, и дрехи, и домашни потреби поскъпват и българските туристи се преориентираха към други градове - Чорлу, Къркларели  и Люлебургаз. Те са по-далеч от българската граница, но пък предлагат много възможности за пазаруване. Наричат Чорлу например Града на текстила, но освен фабриките, в 270-хилядното населено място има много магазини и аутлети за изгодно пазаруване.

Пазарите в Румъния много наподобяват нашите / Getty Images

 

Да пълнят хладилника си в Турция обаче, се ориентират предимно хората от Южна България, защото иначе транспортните разходи идват високи. За северняците вариантът за евтино пазаруване са малки градчета в Румъния. Пазарът в Бекет например не се различава много от откритите пазари в България и има голямо разнообразие на стоки. В момента там зелето струва жълти стотинки. Местната реколта струва 1.50 леи, има и българско - то е 1 леа. Тоест при цени в Българя от 1 лев и 30 стотинки там същото зеле струва 45 стотинки, а цената на румънското е с 30 стотинки отгоре. Ниските цени на зелето обаче са продиктувани от сложната пазарна ситуация. „Трябва да го дадем по-евтино, защото се роди много. Свалихме цената, за да можем да го продадем и да вземем пари. Иначе трябва да си го върнем вкъщи”, обясняват търговците в Бекет. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
17 коментара
...

...

03.11.2022 | 11:56

На Събота пазара в магазинчето за млечни продукти има невероятни турски маслинки на 5.90 лв килограма!

Отговори
1 0
А сега де

А сега де

31.10.2022 | 21:47

Древният път на коприната стана модерен на Балканите. Алъш-вериша пак е на мода.

Отговори
5 0
Гювбен Аркали

Гювбен Аркали

31.10.2022 | 15:57

Баща ми купи от там за цялото семейство чалми с вградени слушалки ,така можем да слушаме любимите ни гюбеци без да си сваляме палмите.

Отговори
9 6
Тутю

Тутю

31.10.2022 | 13:16

Ша пръдна, имам газове...

Отговори
4 6
MauHaTa

MauHaTa

30.10.2022 | 19:15

Магаре да бяхте хванали,по-добро заглавие щеше да напише!

Отговори
9 3
Дим

Дим

29.10.2022 | 23:17

Хората работят и произвеждат, при нас всеки мрънка и всичко и всеки му пречи да произвежда

Отговори
21 4
Недю Горанов

Недю Горанов

29.10.2022 | 18:00

Вяра, поздравления за статията. А, "Берекет Маркет", ще е следващата верига магазини за хранителни стоки. Всичко хубаво в България тръгва от Пловдив! Браво Вяра, поряза конкуренцията.

Отговори
15 4
Патриотарството в интернет

Патриотарството в интернет

29.10.2022 | 16:18

е болестно състояние. А заглавието дразни. Нито Одрин е по-голям от Пловдив, нито одринчани са ви направили нещо. Работят си хората, въртят си алъшвериша, навсякъде надписи на български, дори лютеница се научиха да правят.

Отговори
31 3
Месирка

Месирка

29.10.2022 | 15:04

Нелепо заглавие!

Отговори
9 11
Реалист

Реалист

29.10.2022 | 13:41

Много му отива това име на града. Това е най-селският и цигански град в Бг, както и най-презастроеният! А

Отговори
19 30
Коментар

Коментар

29.10.2022 | 17:52

Няма град като Пловдив, но ти не го осъзнаваш. Мини през центъра, по Главанта, през Капана, изкачи Трихълмието и погледни. Няма друг такъв град. Дори алчните предприемачи не могат да го съсипят. Както не можаха през соца с безличните панелни квартали. Има ги навсякъде, но Пловдив не е само това.

Отговори
34 8

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?