Следвайте ни

Пловдив сред най-добрите градове за бизнес в света

"Файненшъл Таймс" ни вкара в топа на две престижни класации

viber icon

Пловдив е един от десетте най-добри средно големи града на бъдещето в класацията на „Файненшъл Таймс“. Градът попада в две от класациите на престижното бизнес издание - за стратегическо привличане на инвестиции и за ефективност на разходите. 

Пловдив е единственият град в България, попаднал в топ 10 заедно с Монреал /Канада/; Лион, /Франция/; Пърт /Австралия/; Базел, /Швейцария/, Билбао /Испания/, Йокохама /Япония/ и други. Регионът се наложи като най-големият индустриален център в страната, а Тракия икономическа зона е една от най-големите зони в Югоизточна Европа. В нея произвеждат стотици български и международни компании с инвестиции на зелено за над 2 милиарда евро през последните 15 години.

В класацията за тази година бизнес анализаторите на „Файненшъл Таймс“ са сравнили 116 средно големи града (с население до 8 милиона жители) от цял свят по над 90 критерия, за да излъчат победителите. Основните показатели са: икономически и демографски фактори, човешки ресурси и качество на живот, ефикасност на разходите, свързаност, благоприятна среда за развитие на бизнеса и др.

 „Пловдив предоставя високо качество на живот и добре развита икономика, което е привлекателно за инвеститорите и попадането ни в престижната класация е очаквано.  Общината в момента работи по проекта на  сертифициран от държавата инвеститор клас А, като постоянно водим преговори с потенциални инвеститори“, посочи кметът Здравко Димитров и подчерта, че към момента в града се реализират публични инвестиции в инфраструктура за над 500 млн. лв., което ще гарантира устойчивото развитие на региона, ще подобри бизнес климата и ще направи града още по-привлекателен.

Според заместник-кмета по Бизнес развитие Стефан Стоянов регионът около Пловдив продължава да е гореща дестинация за инвестиции, а индустриалните зони и услугите ще продължат да се развиват дори и във времена на криза. Навлизането на нови български и международни инвеститори продължава активно дори и през тази година.

.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

avaraus

avaraus

23.08.2020 | 10:02

Много точно! От поне десетина години насам Пловдив се наложи като най-големия икономически регион е България,като в това отношение бие дори София. Не знам чия е заслугата за това,а и не ме интересува,но Пловдив и пловдивчани трябва да се гордеят.

Отговори
1 0
мафията се хвали

мафията се хвали

22.08.2020 | 09:13

Старата песен, на нов глас! Пловдив е втори по големина, но СЕДМИ по заплати град в страната! Развитие на икономиката има, но основно в община "Марица", която не е община "Пловдив"! Кметът, подобно на предишния, за да вдигне авторитета си, постоянно говори за Пловдив, като за "регион" на икономическо развитие. Самият град няма почти никакво развитие в това отношение.

Отговори
5 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?