49
Следвайте ни

Пловдив седми по безработица насред пандемията

Дигиталният и аутсорсинг сектори са шансът за нови работни места

viber icon

Освен по размер на заплати, Пловдив се нарежда на седмо място и по безработица в страната. През 2020 г. коефициентът на останалите без препитание е най-нисък в Столична община и в Божурище -  3,3%.  В навечерието на пандемията и двете общини имаха коефициент на безработица под 2% и отново бяха начело. Веднага след тях са две индустриални средища - Челопеч и Сопот, с коефициент на безработица в рамките на 4%. От 5-о до 7-о място се нареждат Варна, Стара Загора и Пловдив (4,1%). От всички изброени единствено Челопеч не е в най-лошата си позиция спрямо последните пет години. Най-високата безработица очаквано и за поредна година се регистрира в Северозапада - община Ружинци (50,5%).

По данни на Агенцията по заетостта пандемията повиши безработицата в цялата страна, като коефициентът нараства от 5,6% през 2019 г. до 7,4% през 2020 г. Критичният момент настъпи в месеците на извънредното положение - март-май 2020 година, когато за няколко седмици бяха изгубени над 100 хил. работни места. Макар да последва известно възстановяване, ударът на пандемията не бива да се подценява - общините с традиционно ниска безработица отбелязаха най-неблагоприятни нива в последните пет години, отчитат от Института по пазарна икономика.

Макар общата картина да се запазва - силните икономически центрове и тяхната периферия имат ниски нива на безработица, промяната за период от пет години дава различен поглед. Годините на растеж успяха да свалят безработицата в цялата страната и това даде сериозен ефект и в най-бедните общини. Въпреки удара на пандемията, най-бедните региони са в по-добра позиция спрямо преди 4 или 5 години. Общините с коефициент на безработица от над 30% са се свили наполовина - от 44 през 2016 г. до 19 през 2020 г.

Някои индустриални общини със силна добивна промишленост или енергетика също стоят добре - цялото Средногорие и Крумовград, както и Козлодуй, Раднево и Гълъбово. Това са все общини, които имаха значително по-високи нива на безработица преди 4-5 години. Трябва да се има предвид и фактът, че пандемията удари по-силно туризма и преработващата промишленост. Въпреки негативния ефект върху водещите центрове като София, Пловдив и Варна обаче, най-вероятно при тях ще се види и по-отчетливото подобрение в данните за 2021 г. Тези общини ще останат начело на страната, тъй като там са концентрирани нови работни места в дигиталния и аутсорсинг сектора, прогнозират от ИПИ.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

строежи и апартаменти идат украински програмисти

строежи и апартаменти идат украински програмисти

27.09.2021 | 14:59

Не се ли изтъркаха тия "дъвки"- АйТи и аутсорсинга на Тотев, Стоянов и ония от Индъстри уоч бе?

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?