49
Следвайте ни

Пловдив се развива бързо! И това е проблем

viber icon

* 538 000 души живеят в Пловдив и региона

* Градът е с положителен прираст на населението

* 7500 души се преместиха да живеят в Пловдив /през 2019 г./

* Област Пловдив дава втория по големина БВП в страната – 7.6%

* Предприятията в Тракия икономическа зона дават работа на 80 000 души

* Пловдив е втори IT и аутсорсинг център в България. Заетите в този сектор са около 7000 души

* Има много млади хора – 40 000 студенти учат в 9-те университета

* Според „Файненшъл таймс“ Пловдив влиза в топ 3 като перспективна дестинация за чуждестранни инвестиции в Източна Европа /за 2018-2019 г./

Това е оптимистичната визитка на Пловдив. Новите пловдивчани, които се преселват тук, многото нови бизнеси и заводи обаче превръщат бурното развитие в проблем. „Всеки растеж идва със специфични проблеми, свързани с инфраструктурата, транспорта, презастрояването, зелените площи. Така е във всеки голям град. Ако сега не зададем съдбата на Пловдив, рискуваме градът да се превърне в презастроено гето“, коментира зам.-кметът по образование и Бизнес развитие Стефан Стоянов. Той участва в дискусията „Среща на бизнеса в Пловдив и региона“, организирана от „Капитал“ днес. "ЗУТ е малко или много остарял, а ОУП на всеки град би трябвало да има по-голяма тежест", смята той. Но каквото и да прави един град, без помощта на държавата и европейско финансиране, е обречен. Инвестиционната програма на Пловдив например е между 30 и 40 милиона лева годишно и няма как мегапроекти като Околовръстното шосе, градската железница или алтернативното гравитачно водоснабдяване да се случат. По думите на зам.-кмета градът наистина преживява голяма икономическа трансформация, от която може да се възползва целия регион. „Целта е не всички да дойдат да живеят в Пловдив, а регионът да има равномерно разпределение и развитие като цялостна метрополия“, допълни Стефан Стоянов. Ето защо трябва да се работи в активно сътрудничество със съседните общини.

Хора има, свободни работни места – също

Въпреки огромната вътрешна миграция към Пловдив, бизнесът продължава да страда от липсата на работна ръка. „Макском“ – производителят на традиционни и електрически велосипеди търси служители с обяви по билбордове. Там е описан включително и размерът на трудовото възнаграждение, разказа търговският директор Николай Виденов. Антоанета Калоферова от „Соларис БГ“ сподели, че конкуренцията за работна ръка наистина е голяма, въпреки че фирмите дават и много социални придобивки на хората си и се е оформила добра фирмена култура . От друга страна е много трудно да се състезаваш с голям чуждестранен инвеститор. Бизнесът няма много варианти – или инвестира в автоматизация и роботозация на производството, или „ сам си отглежда кадри“. Никоя образователна система не може да реши сама проблема на бизнеса с кадрите, категоричен е Стефан Стоянов. Този процес без дуална система няма как да случи. Пловдив вече има добър натрупан опит, защото 60 компании са се включили към програмата, която се финансира от общината, посочи зам.-кметът.

Когато ние решихме да релокираме производството от Панагюрище  в Пловдив, основното предимство бе именно динамичния пазар на труда, разказа Калин Георгиев, изп.директор на „Холдинг Кимкооп“. Компанията се занимава с оптични технологии и откри предприятие тук преди няколко месеца. Една част от служителите в съществуваща база в Панагюрище се преместиха тук, а останалата работа ръка ще е местна.

Качеството на живот не означава само добра работа

Когато подбирахме служители за офиса в Пловдив преди повече от две години стана ясно, че „добрата заплата“ не е всичко, което един специалист търси, разказа Борис Сарабеев, управител на ​местния офис на „Модис България“. Кандидатите за място в аутсорсинг компанията с еднакъв интерес разпитвали за локацията на офиса, има ли зелени площи наоколо, спирки на градския транспорт, та дори и велоалеи и велопаркинг. До няколко месеца компанията ще изгради такъв, защото голяма част от хората и идват на работа с колела.

Автомобилите вън от центъра

Колата  в Пловдив е доминиращ транспорт, а в развитите европейски градове това не е така. Градът в най-скоро време трябва да извади автомобилите от централната градска част, обединиха се участниците в дискусията за качеството на живот. Работим активно в тази насока, отговори зам.кметът Стефан Стоянов и даде за пример разширяването на пешеходните зони, мрежата от велоалеи като алтернативен транспорт и обособяване на зони без автомобили като Капана. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

застой

застой

26.11.2021 | 07:35

Пловдив от години е в застой. Заплатите са ниски, няма нови работни места. Новите предприятия са в община Марица.

Отговори
5 1
УМЕН

УМЕН

25.11.2021 | 23:58

Преди 100-години също се пълнише с селяци от северна гърция но тогава никой не беше против сега тези същите пишат подобни неща тук ..........

Отговори
4 2
Канар

Канар

26.11.2021 | 06:03

Преди 100години е нямало Сев.Гърция, а Егейска Македония.

Отговори
5 0
Биткойнър

Биткойнър

25.11.2021 | 20:38

Всеки от вас, който желае да спечели безплатно, или закупи криптовалута Биткойн, нека следва най-подробното ръководство в българското интернет пространство : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 3
Разяснение

Разяснение

25.11.2021 | 20:34

За студентите не става ясни колко са наши и колко от чужбина, това е интересно да се знае.

Отговори
2 1
Γеоргос Οсманов Πетров

Γеоргос Οсманов Πетров

25.11.2021 | 19:44

Точно такива коментари каквито очаквах. 1. На едните само ГЕРБ им в главата. Сега като вече няма да ги има ГЕРБ, не знам какво ще правите. 2. Всички нови преселници с номера СМ, К, Х итн пък хем живея тука, но се надпреварват да плюят града ни. 3. Тези които се имат за кореняк пловдивчани се държат презрително с новодошлите ,все едно техните предци не идват в Пловдив от някъде (като се върнат няколко поколения)

Отговори
9 1
Селска голяма обшина Пловдив

Селска голяма обшина Пловдив

25.11.2021 | 19:08

Цялата община е пълна със селяни и роднини, уредени на работа. Пълни отрепки и калинки. А на кмета и многото му зам,. кметове гербаджии им дай да си правят пиар с платени статии и да комисионерстват.

Отговори
20 3
Места има.

Места има.

25.11.2021 | 19:31

Често общината обявява свободни работни места като се започне от озеленители и кастрачи до главни специалисти по звена. Заплатата е 650 за първите и около 1000 за вторите съветвам те да кандидатстваш. Аз самия съм работил там и бях нает без никакви връзки но директорите на предприятия взимат под 2 бона та какво остава за работник.

Отговори
8 1
Кдк

Кдк

25.11.2021 | 18:53

Най големия проблем са пумаците.... Вече ни заляха

Отговори
13 5
Тъжната истина за Пловдив.Стига пишете глупости.

Тъжната истина за Пловдив.Стига пишете глупости.

25.11.2021 | 18:23

Не се излагайте.Вижте статистиките.Над 150 хиляди пловдивчани емигрираха по света и тоя цифра се замени от новите пловдивчани от Кърджалийско,хасковско ,смолянско,ямболско и цяла Южна България.Затова и умря специфичната пловдиска духовност и града очевидно в момента простее.Измря и старата пловдивска бохема.

Отговори
34 2
тия сладки прказки

тия сладки прказки

25.11.2021 | 17:58

ги дрънкаха Тотев, Стоянов и ония от Индустри уоч, като слкожиш и Фейнешъл таймс, явно мирише на здрав ПиАр и реклама, като Индустри уоч и Фейнешъл таймс прибират едни парици от на майните данъците, за да дрънкат глупости колко били добре майните! Пхахаха! P.S. Интересно, а колко ли майни има в Англия да чистят кенефи, а не си стоя в "развития" Пловдив?

Отговори
21 6
дии

дии

25.11.2021 | 17:41

От друга страна е много трудно да се състезаваш с голям чуждестранен инвеститор.. Ето това е фразата. Не им се дават пари, наблягат на луксозни джипове.

Отговори
21 2
007

007

25.11.2021 | 18:27

100 %

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?