Следвайте ни

Пловдив привлекателен за работа и бизнес, но с високи данъци

Заплатите растат по-бавно, безработицата обаче е под средната за страната

viber icon

Пазарът на труда в Пловдив предоставя едни от най-добрите условия за работа в страната, като областта е с ниска безработица и висока заетост. Двата показателя се подобряват чувствително през последните години и допринасят за изпреварващото представяне на региона в сравнителен план. Областта обаче все още има по-ниски доходи спрямо други водещи икономически центрове, а индикаторите за бедност и материални лишения са около средните. Инвестициите, особено в индустрията, през последните години са значителни, което е видимо от високите равнища на преките чуждестранни вложения, така и на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи. За сметка на това обаче, в сравнение с други области усвояването на европейски средства е относително слабо.

Проблем остават и доста високите местни данъци в общините, както и относително ниското качество на предоставяните от тях административни услуги. Така изглежда профилът на област Пловдив за 2019 г., представен в Икономическия годишник на Търговско-промишлена камара Пловдив, издаден през 2021 г. Експертите на ТПК отчитат, че данните за силната за световната икономика година ще останат базово равнище при отчитане на влиянието на пандемията от COVID-19 през следващите отчетни периоди.

 Произвеждана продукция и брой фирми

Наблюденията в частност за региона сочат, че броят на регистрираните и действащи фирми се увеличават средно с 2-3% за 2018 г. Има и тенденция на нарастване на обема на производството. Произведената продукция за 2019 г. нараства с 8,27% спрямо предходната година.

Област Пловдив осигурява средно годишно почти 10% от общата произвеждана продукция в страната и е на второ място след столицата. Ръстът на нетните приходи от дейността е 5,39%. С почти същия процент нарастват и разходите за 2019 г. - 5,60%. За посочения период същия темп на нарастване запазва и размерът на годишната печалба - 5,48%. Това показва, че ефективността от нарастване на обема на произведената продукция не е адекватна и се губи от различни фактори, като: увеличение цените на енергийните ресурси, промяна на асортиментната структура на производството, увеличение на работни заплати и др. Иначе размерът на отчетената загуба от фирмите за 2019 г.  намалява с 3,17%.

 Доходи и стандарт на живот 

Процентът на нарастване на средната годишна работна заплата, е между 8 и 10%, но като размер е по-нисък спрямо средния за страната - 15% на годишна база. Още по-голяма е разликата в сравнение със столицата, където за 2019 г. средната годишна работна заплата е 21 040 лв., или 1753 лв. средно на месец, което е 62% повече спрямо област Пловдив. Традиционно преди нас са също Варна, Стара Загора и Враца. 

Последните пет години бележат сравнително бърз ръст на БВП на човек от населението в Пловдив, който през 2017 г. достига 12 112 лв./човек. Трудовите възнаграждения растат по-бързо от БВП, като средната брутна годишна заплата достига 10 771 лв. през 2017 г. - около 87,6% от средната за страната (12 448 лв.). Въпреки чувствителното подобрение през последните години, Пловдив остава сред областите с висок дял от населението, което живее в материални лишения - 23% през 2018 г. спрямо 21% средно за страната. Същевременно делът на населението, което живее под линията на бедността, е под 20%, което е под средното за страната - 22%.

 Инвестиции и икономика

Пловдив е сред областите с най-високи разходи за придобиване на ДМА - 2511 лв./човек от населението през 2017 г., а пред нея по този показател са София, Варна и Бургас. Областта привлича и чуждестранни инвестиции, като към края на 2017 г. ПЧИ с натрупване достигат 2825 евро/човек, което поставя областта на седмо място в страната по този показател. Относително по-малък е обемът на  изплатените средства по европейски фондове, като те възлизат на 1426 лв./човек при 1803 лв./човек средно за страната.

 Ниво на безработица

Развитието на преработващата промишленост в Пловдив води и до много добро представяне на пазара на труда от кризата през 2008 г. до днешни дни. Коефициентът на безработица през 2018 г. достига 3,6 % - чувствително под средните за страната 5,3%. За сметка на това заетостта, макар и по-висока - 69,9% от трудоспособното население през 2018 г. , е доста близо от средните стойности за страната.

Търговията изпревари производството

Търговията е по-развита от производството в област Пловдив. Това сочи класацията на Търговско-промишлена камара Пловдив - Топ 400 на предприятията от региона, а в списъка тази година са включени още 600 фирми. Традиционен лидер в надпреварата по приходи от продажби е „Табако Трейд“ ООД с предмет на дейност търговия на едро с тютюневи изделия. За 2019 г. фирмата със съдружници Ангел Пепелешев и Димитър Вълчев отчита приходи от продажба в размер на 906 537 000, или темп на растеж от 14,7%. Внушителен ръст от 68770% /283 054 000 млн. лв./ обаче бележи деветият в класацията - „Инса Порт“ ЕООД на Георги Самуилов - търговец на едро с твърди, течни и газообразни горива. Друга негова фирма за производство на рафинирани нефтопродукти и брикети от въглища и торф - „Инса Ойл“ ЕООД, се нарежда на трето място с ръст от 38,9%. Търговията с метали също процъфтява. Осемдесетият по приходи за 2019 г. - „Филипекс Трейдинг“ ООД - /търговия на едро с метали и руди/ бележи ръст от 58,6%. От компаниите с чуждестранни инвестиции добре се представя „Латекоер България“. Производителят на въздухоплавателни средства и части за тях има 27 725 000 млн. лв. приходи от продажби за 2019 г., което е ръст от 833,2% спрямо предходната година. Последният, под номер 1000 в класацията, е  търговецът на леки и лекотоварни автомобили - "Найк Моторс" ЕООД, с нетни приходи за 3,7 млн. лв. за 2019 г., което е със 7,4% повече от 2018 г.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Krypto

Krypto

10.05.2021 | 21:44

Здравейте, хора! Не пропускайте предоставената ви възможност! Не оставяйте късметът си! Нека не съжалявате след време за подминаването на този текст. Казвам се Димитър, на 39 г. от Карлово. Моят нюхт за сигурна печалба не ми изневери, когато ми се отдаде този невероятен шанс и сега боготворя този ден. След време, много от вас ще ме споменават с добро. Подробно описание за всичко, ще намерите в този сайт: WWW.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Допълнителни доходи, надомна работа, онлайн бизнес, работа по интернет

Отговори
1 0
Дедо

Дедо

10.05.2021 | 20:19

Пловдив вече е пълен кенеф. Ако искаш да си слуга на някой дерибей за 800 лв заповядай. Иначе за разходка по центъра става!

Отговори
2 0
Дада

Дада

10.05.2021 | 17:48

Пълни глупости и лъжи . Пловдив е най лошото място за работа в България , дори Враца и Видин са една идея по добри места за работа . СРЗ в Пловдив е 800-1000 лв —- на това ли казвате добре ? С тези 1000 лв сам човек не миже и 1 седмица да изкара та кво остана за семейство

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?