3906

Пловдив приема кампанията „Книги за смет“ на 25 май

Срещу килограм пластмаса жителите на града – „столица на буквите“*, могат да получат безплатна книга по избор

Със специална колекционерска поредица кампанията „Книги за смет“ се завръща в Пловдив, където се радва на огромен интерес вече 11 години, както и подкрепа от общината. Социалната инициатива, в която срещу килограм пластмаса, всеки може да получи безплатна книга, ще гостува в града на 25 май (събота). Събитието ще се проведе от 10:00 – 13:00 часа пред Военния клуб (Център - Пловдив, ул.“Иван Вазов“ №2) Най-голямата търговска верига в България Kaufland е партньор на кампанията като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. 

Тази година „Книги за смет“ се завръща с нова колекционерска поредица, посветена на кирилицата – „Буквите, които ни свързват“ . В нея всяка книга започва с буква от азбуката и е със специален дизайн, дело на художника Филип Попов. Първите три книги, които ще бъдат раздадени, са „Албена“ (разкази за българската душевност) на Йордан Йовков, „Баба Яга“ (разкази и фейлетони) на Илф и Петров и „Веселият монах“ (сборник с разкази) на Елин Пелин. Останалите издания в кампанията „Книги за смет“ предлагат многообразие от жанрове за малки и големи. 

Кампанията, която се превърна в най-голямата еко инициатива в подкрепа на рециклирането и четенето едновременно, призовава желаещите да се включат, да носят само годна за рециклиране пластмаса - почистена от съдържание и смачкана. Приемат се опаковки, бутилки, кофички от кисело мляко, капачки и др. Без блистери от лекарства или туби от масла. Събраните отпадъци са рециклирани от „ЕКОПАК България“, който е партньор на инициативата от нейното създаване. 

През 2024 г. кампанията ще се проведе в общо 10 български града. Началото бе дадено в Благоевград и Русе, където бяха събрани над 1.5 тона пластмаса. Следващите градове от обиколката са Бургас (26 май),  Карлово и Казанлък (2 юни), Варна (8 юни), Шумен (9 юни). Инициативата ще завърши през есента с гостуване във Велико Търново (22 септември) и София (29 септември).  

Най-голямата търговска верига в България Kaufland подкрепя за шеста поредна година каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“. 

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Българо-американска кредитна банка, Община Бургас, община Велико Търново и община Пловдив.

Повече информация за „Книги за смет“ може да откриете и във фейсбук страницата на инициативата FB/knigizasmet. 

*Името е от създателите на проекта.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?