2374

Пловдив остава в топ 5 по най-високи местни данъци

Теодор Недев, Институт за пазарна икономика

В кои общини местните данъци са най-ниски и в кои най-високи? За да отговори на този въпрос, ежегодно Институтът за пазарна икономика събира данни за размера на ставките на няколко ключови местни данъка чрез заявления по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и допълнително онлайн проучване във връзка с изследването „Регионални профили: показатели за развитие“.

Конкретните данъци, които се разглеждат, са данък върху недвижимите имоти - нежилищни имоти за юридически лица; данък върху възмездно придобиване на имущество; данък върху превозни средства и леки автомобили с мощност над 74 kW до 110 kW включително; годишен патентен данък за търговия на дребно до 100 кв.м чиста търговска площ на обект; както и данък върху таксиметровия превоз на пътници.

Равнищата на петте наблюдавани от ИПИ местни данъци са нормализирани и усреднени за всяка община и поставени на скала от 0 до 100, където 0 е най-ниската допустима от закона данъчна тежест, а 100 - най-високата. Реалните индекси на всяка община попадат в границите двете конструираните за целите на сравнението виртуални общини, прилагащи съответно най-високи и най-ниски допустими разрешени ставки за всички от разглежданите данъци.

Оказва се, че Созопол е общината с най-висока стойност на индекса - 80,3. След нея се нарежда Столична община, при която обаче данъчната тежест е осезаемо по-ниска (68,4). На следващите места се нареждат предимно общини по Черноморието с ниво на индекса над 60 - Варна (64,7), Приморско (64,7), Пловдив (63,8), Поморие (63), Бургас (62,9), Царево (60,9). Общините с най-ниски данъци са Калояново (19,4), Медковец (19,5) и Брезник (20,4), а областите с най-ниски ставки са Видин и Монтана.

Ако погледнем назад във времето, можем да видим колко често са били променяни данъци през годините. Графиката отдолу показва всички случаи на промени при данъците върху недвижимите имоти за юридически лица, възмездно придобиване на имущество, превозните средства с мощност от 74 kW до 110 kW, както и при патентния данък за търговия на дребно при площ на търговския обект до 100 кв.м.

Забелязва се тенденцията местни данъци да не бъдат променяни в години на местни избори като 2015 г. и 2019 г., както сме коментирали и преди. Впечатление прави и че колкото повече наближава изборната година, толкова по-малко общини са склонни да увеличават местните данъци. Намаляването на ставки е значително по-рядко от повишаването, въпреки че през последните години зачестява, като е интересно, че в изборни години много малко общини облекчават данъчната тежест.

За тази година има 57 случая на увеличени данъци и само 19 на намалени, което прекъсва поредицата от рекорди за най-много понижени ставки от последните две години. Най-много са промените при данъка върху недвижимите имоти - 23 повишения и 7 понижения. При другите ставки промените са значително по-редки - случаите на увеличение при данъка за възмездно придобиване на имоти, данъка върху превозните средства и патентния данък за търговия на дребно са съответно 14, 12 и 8, а пониженията - 2, 6 и 4.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
45689

45689

08.08.2022 | 16:47

Пловдив е с най-високите данъци и с най-простия кмет!

Отговори
2 0
“Далавер Импекс”ООД

“Далавер Импекс”ООД

08.08.2022 | 16:12

И на първо място по кражби и продажби на публични средства и общински имоти!По тъпотия и простотия на кметове и зам.кметове!На последно място,по чистота на въздуха,по качествен обществен транспорт,по зелени площи и сметосъбиране!

Отговори
1 0
Стоичков

Стоичков

08.08.2022 | 11:58

И какво "получаваме" срещу тези данъци,нови заеми които за да ги върне общината ще се наложи да повишава такси и данъци. Това е защото не могат да "пишат" и защитават проекти и да ползват европейско финансиране. Дори и при готови проекти мудната администрация докато ги одобри финансовите показатели "значително" са се променили и започват едни анекси след които сумата за изпълнение се увеличава с пъти и всичко това за сметка на данъкоплатците. За съжаление всичко това е от "капацитетите" които управляват този град.

Отговори
2 0
Пън

Пън

08.08.2022 | 11:11

Защо не направете го столица или направо държавата Пловдив.

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?