Пловдив очаква 420 000 туристи

420 хиляди туристи, или с 20 000 повече, се очаква да посетят Пловдив тази година. Това съобщи председателят на Съвета по туризъм Любозар Фратев вчера по време на откриването на втората международна среща на туроператорите под тепетата. По думите на кмета Иван Тотев пък средствата, които общината заделя от бюджета за привличане на туристи в Пловдив, са огромни. “Последната година инвестираме много средства в археологически разкопки и проучвания. Тази година акцентираме на разкриването на една от тракийските могили. Тя е с височина от 24 метра. Очакваме там да открием големи находки”, обясни градоначалникът. Той благодари за подкрепата на зам.-министъра по туризма Иво Маринов, който също присъстваше на срещата. “Сигурен съм, че ще отнесете със себе си прекрасни впечатления от Пловдив и региона”, заключи кметът Иван Тотев приветствието си към гостите.

Зам.-министър Маринов съобщи, че вече има голям интерес от страна на индийски туроператори към Пловдив като туристическа дестинация. “Индия е страна със значителен потенциал като туризъм. Над един милион туристи пътуват всяка година от Индия, но Европа им е непозната като дестинация. Не познават и България. Затова сега интересът е голям от тяхна страна”, обясни той. И допълни, че Пловдив и регионът имат значителни ресурси за развитието на културния, религиозния, уикенд, винения и СПА туризма. Възможност за развитието на този бранш дава и пловдивското летище.

Представители от 62 туроператорски фирми от целия свят присъстват на форума, който продължава до 10 май. Участниците са двойно повече от миналогодишното издание. Заради големия интерес следващата среща ще е още тази година, през октомври, по време на фестивала “Дефиле на младото вино”.

По време на форума гостите ще се запознаят с различни страни и разнообразни аспекти от туристическия продукт на Пловдив и региона. Ще се презентират възможностите за културен, религиозен, уикенд, винен, СПА туризъм, нишови туристически пакети и ще бъдат осъществени работни срещи между гостуващите фирми и местния туристически бранш.

 

Ще ви рекламираме в Египет

Махмуд Мустафа Шаабан Бадауи, собственик
на The Roots Holding For Financial Investments
Интервю на Добринка ДИМОВА


- Г-н Бадауи, какъв вид туризъм предлагате на вашите клиенти?


- Ние изготвяме отделни програми за различните класи клиенти, за да можем да отговорим на търсенията на пазара. Предлагаме много различни пакети като вид туризъм според желанията и възможностите на клиентите.


- Мислите ли, че Пловдив и регионът ще са привлекателни за египетските туристи?


- Да, така мисля. Повечето хора от Египет са свикнали да ходят в Турция. Това е средната класа. Но много често клиентите ни искат да посетят различни места. Планираме да намерим таргет от средната класа - хора, които търсят не много скъпи дестинации и на които Пловдив ще им пасне.


- Какви са изискванията им към настаняването?


- Повечето от нашите клиенти са заинтересувани от това, да виждат нови места. Интересуват се от плажове, от исторически забележителности и разбира се, от забавления.


- Страната ни позната ли е като дестинация за египтяните?


- Да, но тя не е само на туристическата карта. Затова сме тук, за да съберем още информация и контакти. И ще се стараем да рекламираме България и по-специално Пловдив като дестинация. И ще пробваме дали ще бъде атрактивна за хората.

 

Вече имаме контакти с чуждестранни партньори

Пламен ПЕТРОВ,мениджър в Astral Holidays
Интервю наДобринка ДИМОВА


- Г-н Петров, какви са очакванията ви от тази среща?


- Традиционно резултатите от такива срещи идват впоследствие. Мога да кажа, че вече имаме контакти с чуждестранни партньори. Определено очакваме срещата да е много ползотворна.


- Кои са предпочитаните от пловдивчани дестинации в чужбина?


- Българинът предпочита традиционните дестинации Гърция и Турция. Чартърните ни програми за Дубай, Тунис, Египет, Испания също са много добри и се харесват от клиентите.


- А какво изискват родните туристи при настаняване?


- Мога да кажа, че изискванията на българина са напълно логични и обосновани, тъй като той вече пътува много и знае какво трябва да получи за парите си. От тази гледна точка не бива да се прави компромис с туриста.


- Какви са прогнозите ви за този туристически сезон?


- Определено се наблюдава ръст на туристи. Все още е рано да говорим за 2013 година, но по предварителните записвания смело мога да кажа, че ще има ръст спрямо 2012 година.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?