Следвайте ни

Пловдив - магнит за високотехнологични производства ОБЗОР

viber icon

Един инвеститор клас А вчера направи в Пловдив първа копка на високотехнологичен завод за медицинско оборудване. А друга фирма - стартъп със 100 % българско участие, получи удостоверение за инвеститор клас А - документ, който й осигурява “бърза писта“ за административно обслужване до получаване на сертификата.

Международната компания BTL Industies е в Пловдив от поне 20 години и произвежда медицинска апаратура в три основни направления - физиотерапия, кардиология и естетична медицина. Вчера дружеството с чешки собственици направи първа копка за новия си дом - на терена на бившата кожарска фабрика „Пулпудева“. Инвестицията е за 20 милиона лева.

"Компанията имаше много силна подкрепа от Община Пловдив. Екипът на звено „Бизнес развитие“ работеше по този проект близо две години", уточни зам.-кметът Стефан Стоянов. Пловдив е индустриалното сърце на България, но с тази инвестиция общината заявява и нова линия - да стимулира високотехнологични производства с висока добавена стойност. Това са компании и работодатели, които могат да си позволят по-високи работни заплати, така че да задържим качествените кадри и да привличаме такива дори от трети страни. Това е бъдещето на Пловдив - по-високотехнологично производство, повече бизнес услуги, повече IT и повече наука, очерта плана Стоянов. Освен производствената база BTL Industies имат и развоен център в София. Предстои разширението му и то именно в чертите на Пловдив, съобщи още той.

Когато през 2005 година собственикът на BTL взе решение да се развиваме в Пловдив, той посочи, че това трябва да е в центъра на града, за да е удобно за служителите, върна лентата назад изп. директор на BTL Industies Георги Петков. Години по-късно е закупен теренът на „Пулпудева“, беше бутнат коминът - последният спомен от фабриката. Планът е до 2023 година производството тук да стартира и да работят 500 души, разказа Петков.

На церемонията по първа копка на инвеститора клас А присъстваха шефът на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев, зам.-министърът на икономиката Яна Балникова, извънредният и пълномощен посланик на Чешката република Н. Пр. Лукаш Кауцки и почетният консул на Чехия Иван Соколов.

Стамен Янев съобщи, че от всичките 602 писма с инвеститорски интерес, получени в Агенцията през последния месец, има и такива производства, които вероятно ще се насочат към Пловдивско. Тук например има струпване на производители на авточасти, което по веригата води и други такива от бранша, аргументира се той. Обикновено инвеститорите оглеждат няколко локации в България и Пловдив неотменно е „една от първите им спирки“, допълни той.

Уникална фабрика произвежда медицински ръкавици

До края на годината в Пловдив ще заработи единствен по рода си завод за нитрилни ръкавици за медицински нужди. Планираната инвестиция само за първата година е 15 милиона лева, съобщи Георги Петков, член на борда на директорите на "ППС Мануфакчъринг". Той е един от съдружниците в дружеството със сто процента български капитал, а също така и изп. директор на BTL Industies.

​Засега няма да се строи собствена сграда, а ще се ползва хале под наем на Кукленско шосе. Поставени са обаче високи цели. "Търсенето на нитрилни ръкавици скочи в пъти покрай пандемията. Единствените производители обаче се намират в Азия, което много затрудни доставките за Европа", обясни Петков. Суровините, поточните линии и първият екип инженери​ ще дойдат от Азия. Ще се работи на непрекъснат 3-сменен режим. Заетите в новото производство ще са около 120 души.

На церемонията по връчване на удостоверението за инвестиция клас А присъства кметът на Пловдив Здравко Димитров, който обеща съдействие и занапред.

Новите работни места, които ще се открият, означават да мислим още повече за инфраструктура, чистота на въздуха, местата в детските градини, зеленина и други удобства, които правят стандарта на живот тук висок, зарече се кметът. Ако общинските съветници ни съдействат за заема за инфраструктурните проекти, градът ще придобие нов облик. Здравко Димитров отбеляза със съжаление, че докато в Пловдив не можем да се разберем дори за размера на общинския кредит, София, Бургас и Варна дръпнаха напред с големи проекти.

Снимки от Наташа Манева

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

ЯЯяя

ЯЯяя

08.07.2021 | 01:40

Пловдив наистина се превърна в индустриалното сърце на България, но при това средната заплата остава по-ниска от тази в конкурентните ни области. Всички високо заплатени дейности остават за София. Например BTL си преместиха R&D отдела от Чехия в София ,а не в Пловдив където е производствената им база. И другите големи инвеститори постъпват по същия начин. "Мозъците" в чужбина или в краен случай София, а "бачкаторите" в Пловдив. Някак си обидно се получава...

Отговори
11 0
Тиква

Тиква

07.07.2021 | 22:34

Тия с лопатите дали ще се хванат на работа в тези високотехнологични производства със заплата от 850 лв. на три смени ?

Отговори
14 0
психиатър

психиатър

07.07.2021 | 20:05

МАМИН ,ВИНАГИ СЪМ КАЗВАЛ , ЧЕ СИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ.

Отговори
9 0
Нали

Нали

07.07.2021 | 18:48

Благодарение на политиката на ГЕРБ и кметът Иван Тотев, сега Пловдив диша във врата на София по инвестиции и заплати! От запустяла провинция, градът се превърна в притегателен център за инвестиции и туристи! Ще позволим ли на плешиви безродници, дамаджани и кисели бездетници да спрат устрема в развитието на Пловдив?

Отговори
3 19
Дии

Дии

07.07.2021 | 19:03

Дишал във врата на София по заплати !?!? Ти какво си дишал, лепило ли, че бълнуваш такива небивалици?

Отговори
24 1
Нали

Нали

07.07.2021 | 19:18

Естествено сега генерал-гномските глисти ще започнат да ни сравняват заплата на циганка чистачка от Пловдив с такава на главен мениджър на ИТ компания в София! Джуджетата не могат да преглътнат факта, че благодарение на Тотев и ГЕРБ, Пловдив дръпна неимоверно напред!

Отговори
1 19
До Тотев(нали) от пловдивчанин

До Тотев(нали) от пловдивчанин

07.07.2021 | 20:03

Мамин дотам ли я докара сам да се хвалиш и да станеш келяв трол.Не е за вярваме такова падение! Позор!Само затвора ще те оправи и превъзпита!

Отговори
14 0
Шени

Шени

07.07.2021 | 18:46

Пловдив е магнит само за ниски заплати , изроди управляващи !

Отговори
19 1
Нали

Нали

07.07.2021 | 19:21

Да, управляващите от служебното правителство назначено от руската марионетка Радев са ИЗРОДИ!

Отговори
5 17

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?