Следвайте ни

Пловдив четвърти по скъпи имоти, ето къде са най-евтини

viber icon

Къде в България са най-евтините имоти?

Според анализ на Райфайзенбанк и Bulgarian Properties квадратен метър жилищна площ се купува най-изгодно във Видин – 330 евро и Кюстендил – 377 евро.

В столицата средната продажна цена е 1176 евро/кв.м. Най-скъпата локация в София е Докторски паметник (средно 2464 евро/кв.м.), а най-евтино жилище може да бъде купено в кварталите Обеля и Модерно предградие: 800-850 евро/кв.м.

В Бургас средната цена на имотите възлиза на 880 евро/кв.м.

А във Варна – на 852 евро кв.м.

Пловдив идва на четвърто място - тук сделки се правят средно на 795 евро/кв.м.

Коронакризата не успя да спре напълно ръста в цените на имотите. Анализът на банката и брокерската компания показва, че във всички областни градове цените на жилищата се увеличават със средно 5.3% през първото полугодие, в сравнение със 7.3% ръст, отчетен през същия период на 2019 г. и 7.0% през 2018 г.

В София имотите имат ръст от 5% в сравнение с миналата година. Пловдив се нарежда непосредствено на второ място с близо 4%. 

„Ценовият ръст по-скоро се дължи на силното първо тримесечие, преди да се наложат ограниченията“, коментира Георги Георгиев, началник отдел „Управление на обезпеченията“ в Райфайзенбанк. „Тенденциите, които наблюдаваме в момента, са по-малко на брой нови проекти с по-малка площ. Издадените разрешителни за строеж също намаляват и са на нивата от 2016-2017 г.“, счита още той.

„Икономическата криза, породена от извънредната здравна обстановка (Райфайзен Рисърч очаква спад на БВП на България за цялата 2020 г. с 6%), несъмнено ще се отрази негативно и на пазара на имоти, но ще се усети по-късно“, казва още Георги Георгиев. Според него продавачите ще обмислят цените, на които обявяват имотите си за продажба, трябва да бъдат готови за преговори, и да са по-гъвкави. От своя страна, купувачите е добре реално да оценяват своите възможности, за да могат да посрещнат тежестта на бъдещите задължения.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?