Следвайте ни

Пловдив бие София по работещи с държавна подкрепа

viber icon

Област Пловдив се нарежда на едно от първите места по безработни, които са започнали да се трудят на субсидирана заетост, в началото на 2021 г.  Пред града под тепетата и региона са само областите Благоевград и Ловеч. По този показател изпреварваме столицата, която е и с един от най-ниските дялове на заети в субсидираната заетост. 

13,6 на сто от намерилите работа в Пловдивско са именно по програмите на държавата или това означава, че за всеки седми новопостъпил на началника не се налага да плаща част от заплата на служителя и осигуровките му. Те се поемат от държавата, като условието е работникът да бъде задържан на позицията и след изтичане на плащанията по помощта. 

Професиите, в които се трудят са най-различни. Например, в една и съща фирма 47-годишна жена е била назначена като технически изпълнител, а 54-годишен мъж като портиер. Експерти анализират, че предната позиция на пловдивските работодатели по наемане на служители на субсидирана заетост се дължи на факта, че по този начин спестяват по някои лев, докато обучат служителите и видят как се справят. 

Преработващата промишленост и търговията са основните сектори, в които се е търсила работна сила в началото на годината. 24 на сто от новите работници са в промишлеността, а 16 на сто са търговци. Любопитно е, че през февруари въпреки епидемична обстановка и затворените дейности в сектора на ресторантьорството и хотелиерството, те продължиха да наемат хора, като тогава бе отчетен ръст на заетите с 10,6% спрямо предходния месец. Вероятно това се дължи на възможността за доставки до вкъщи, защото наетите бяха готвачи, помощници в кухнята, разносвачи на храна, шофьори.

Само в два сектора в началото на 2021г. се отчита слабо понижение на постъпилите на работа безработни – в секторите на IT технологиите, доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Dicho

Dicho

01.04.2021 | 14:42

Maina kvi gradove I sela imahme. Sega pysto orata begat. Dadohme da ni gonqt ot rodnite mesta. Obicham Plovdiv no tuka nqma kak da izhranvam semeistvoto vsichko e vrazki maina. Navsqkade vrazki maina

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?