Следвайте ни

Плевнелиев: Шансът на България за Фолксваген е минимален

viber icon

В следващите месеци няма да има промяна, голяма работа, че ще има избори. Макрон допусна груба грешка - продължаваме да водим вътрешнополитически битки на цената на външнополитически проблеми. Разочарован съм, че Зоран Заев подава оставка, той се опита да се откъсне от тежестта на манипулациите. Ако отново старото дойде на власт, тези лидери тип "Груевски", които прожектират България като окупатор, тогава какво ще правим.

Президентът е млад, компетентен и добронамерен, това е надежда, но битката в Македония е тежка и трудна. България като приятел трябва да се въоръжи с търпение. Това заяви пред БНТ. президентът на България в периода 2012-2017 г. и председател на Автомобилния клъстер в България.

"8 години сме свидетели на кръвопролитна война в Сирия, можем много да се срамуваме. Глобални и регионални сили се борят за власт в държава, която беше съсипана. Европа трябваше да вземе много по-силна и ясна позиция. Аз като държавен глава си давам сметка колко безплодни бяха всички усилия. С отдръпването на Тръмп се отваря възможност за ЕС да влезе там, въпреки, че Русия го направи пред очите на целия свят. Санкции на Турция вече са наложени. Санкции бяха наложени на Турция, че търси газ и нефт край Кипър", каза Плевнелиев. 

"Има много причини и действия на Ердоган, които внасят съмнение по сделката за "Фолксваген". Ние сме сериозно в играта повече от година и половина. Управителният съвет на "Фолксваген" е взел решение фабриката да е в Турция - пазарът е много по-голям. Там има много развито производство, там има хора, кадри, техника. Обаче пък  надзорният съвет, където са собствениците, гледа дългосрочно на нещата и още има своите притеснения. Шансът за България е минимален, управителният съвет трудно би променил позицията си. В Турция има цели екипи и архитекти, които работят. Това е един футболен мач, всеки момент може да влезем в играта. ЕК, ЕП, немската общественост, немските медии застанаха зад нас, успехът е видим, продължаваме да работим да подобрим офертата", каза Плевнелиев.

"Моята роля е като представител. Дадохме надежда - 65 хил места добре платени из цяла България. 7 министри работят добре, можем да им благодарим, но автомобилният клъстер е свободен да  бъде по-креативен, ние следим какво се случва в Словакия, Унгария. Днес тези държави са толкова по-богати от България. Ние знаем как те са успели да се преборят, тези идеи ги даваме на правителството. Тези пари ще се върнат в нашата страна. Правителството инвестира.

Печалбите от тази фабрика ще се облагат в България. Тази фабрика би променила изцяло ситуацията в България. Ние не бива да си седим в блатото и да казваме "нямаме възможност". Така инвеститори ще ни пропускат, за пръв път имаме амбиция. Битката е за богатство, за благоденствие, за стратегически инвестиции. Гледаме напред с мотивация и надежда, че България е готова да приеме стратегически фабрики", добави той.

"Брекзит е символ как популисти могат да съсипят всяка една държава. Кой ако не Обединеното кралство са били символ на прагматичност, на богатство, докъде го докарахме днес - да нямат план кога ще излязат от ЕС", каза Плевнелиев.

"Аз не познавам кандидатът за главен прокурор. Ако се върнем през 2012 г. - като държавен глава апелирах да има минимум трима кандидати. Изслушванията да се предадат пряко. За мен е проблем, че държавният глава мълчи, апелирам той да отложи процедурата. Нищо против кандидата, но изборът е с доста въпросителни", каза още той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?