49

Плащаме по две цени сметката за тока

Токът ще се калкулира по две цени за последния отчетен период. Така фактурите на битовите абонати ще бъдат разделени на два отделни периода: потребление по стари цени до 30 юни 2022 г. включително и потребление по нови цени от 1 юли 2022. Както вече стана ясно, от утре токът за битовите клиенти на  EVN  поскъпва с 3.46%. Очаква се само официалното утвърждение на Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Както винаги при смяна на цени, EVN България предоставя на своите битови клиенти възможност сами да отчетат електромерите си и да предоставят данните на дружеството. Самоотчитането се извършва по желание ,  без да отменя регулярния месечен отчет от страна на дружеството.

Абонатите, които решат да самоотчетат електромерите си, трябва да попълнят специална декларация с данните в офис на EVN. Това може са стане в периода 1 юли (петък) – 4 юли 2022 г. (понеделник) включително. Данни могат да се подадат и по имейл [email protected], както и на https://www.elyug.bg/Customers/Services/Other_services/Samootchet.aspx.

В декларацията се посочват номер на измервателна точка и клиентски номер, които фигурират във всяка една фактура. Желателно е клиентите да оставят и актуален телефон в случай на грешно подадени показания. На база на предоставените данни от самоотчета, дружеството ще фактурира консумираната електроенергия до 30 юни 2022 г. включително по старите цени, а от 1 юли 2022 г. – по новите тарифи, определени от КЕВР. 

За всички битови клиенти, които не подадат данни от самоотчет на електромерите си, важи следният принцип на ценообразуване:  Количеството консумирана енергия по стари цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на отчитането през юни 2022 г. до 30 юни 2022 г. включително по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период. Количеството консумирана енергия по нови цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от 1 юли 2022 г. до датата на отчитане през юли 2022 г. пак по същата средна дневна консумация за пълния отчетен период. Общият брой на дните в отчетния период отговаря на нормалния месечен период на отчитане за всеки клиент, като се запазват регулярните срокове на отчитане, допълват от EVN.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?