Следвайте ни

Плащаме на банките да пазят спестяванията ни

viber icon

Спадът при лихвите по депозити доведе до нулеви или близки до нулата лихви по спестяванията и на гражданите. Две от най-големите банки от два месеца са обявили нулеви лихви по спестяванията и на гражданите. Останалите големи трезори предлагат 0,1% за година. Така, и гражданите, освен бизнеса, вече  плащат на трезорите да съхраняват парите им, пише "24 часа".

Почти нулевата доходност, която предлагат повечето големи банки се отнася за всички видове депозити, независимо от това в каква валута са те, какви са условията по договорите, или срочността на депозитите. По данни на БНБ средната лихва се движи от нула до 0,1% за година. От април насам средната лихва за фирмените депозити в левове е минус 0,05%, а за спестяванията в евро тя е под нулата още от миналата година.


Спадът е очакван, тъй като нивата на лихвите продължават да спадат вече трета година, а от четири години БНБ е заковала основния лихвен процент на нула и не го променя. Централната банка събира и такса от банките, за да държи свръхрезерви.


За същия период от време таксите, които събират банките обърна тенденцията си от намаляване за основни операции на ръст, който при отделни такси се измерва в 2-3 пъти. Прогнозите на експерти са спадът при лихвите да продължи поне до края на тази година.


Така доходността от депозитите вече е отрицателна, ако се приспаднат таксите за обслужване и инфлацията. Тя „отхапва“ средно по 20 лв. от всеки 1000 лв., депозирани в банка.


Въпреки тази тенденция, заради липсата на алтернативи за свободните пари, спестяванията на хората растат. По данни на БНБ в края на юни спестяванията на домакинствата са 57,1 млрд. лв., което е с 4,17 млрд. повече отпреди година и с 1 милиард повече в сравнение с края на март. Фирмените спестявания също растат и вече са малко над 26 млрд. лв., отчетоха експертите на Димитър Радев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?