49

Плащаме 25 стотинки за пластмасова кутия в супера

Ново поскъпване на пластмасовите кутии за храна ще има от 1 януари 2024 г. Една кутийка в супермаркета вече ще струва  25 стотинки, а всяка следваща година цената ѝ ще се вдига с по още 5 стотинки, докато достигне минимум 45 ст. през 2027 г. Това обясни Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние, потребителите".

Таксуването идва от транспонирането на европейска директива в българското законодателство, която има за цел да намали употребата на някои вредни за околната среда пластмаси. Директивата предвижда и възможност потребителите да ползват многократни кутии за храна, които да носят от вкъщи. Според сигнали от потребители обаче тази възможност невинаги им се предоставя.

"Съгласно влязлата в сила от началото на тази година наредба, с която тази директива бе транспонирана в нашето законодателство, всички кутийки струват по 20 ст. Така стигаме до въпроса искаме ли реално да ограничим употребата на някои вредни пластмаси и не е ли нелоялна практика да се задължават потребителите да купуват тези кутии, въпреки че директивата предвижда търговците да осигурят достъпни за потребителите алтернативи“, каза Руменова. Тя даде пример с Италия, където след указ на президента се стига до промени в национален закон, които позволяват на клиентите да използват собствени кутии.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Хм…

Хм…

01.01.2024 | 11:43

Кутии от дома? Кой знае колко чисти, с кой знае колко здрави или болни купувачи? И да се разпространяват зарази от щанда до касата? Много умно и екологично. Това го измислят такива, на които им пазаруват, готвят и прислужват.

Отговори
0 2
Кавото

Кавото

01.01.2024 | 09:31

Кажат от Европа и се изпълнява още малко , и ще кажат как да сереме и как да се ебеме. Да го духат няма да взимам нищо сложено в кутия.

Отговори
3 2
Предложение

Предложение

01.01.2024 | 03:31

Пластмасовите кутии да ги направят по 2 лева парчето. Гледам снимката и се питам: кой купува нарязани плодове? Не могат ли да си купят цели плодове и да диги нарежат в къщи? Както казваше баба ми за такива мързеливци, ръцете им са в дирника… Ако това е така, да плащат по 2 лева на кутия и да си държат ръцете там.

Отговори
4 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?