Следвайте ни

Плащат до 65 лева на ден при инцидент на работа

viber icon

Средно по 40 служители на месец от Пловдивска област са се контузили през изминалата година, докато са изпълнявали служебните си задължения или са пътували към работните си места, показват данните на Националния осигурителен институт. Най-често те чупят подбедрицата, долния край на лъчевата кост, раменната кост или бедрената шийка. Веднага след тези диагнози се нареждат и мозъчните сътресения и счупванията на гръбначния стълб. Доста по-рядко контузиите са свързани със смазване на палеца или счупване кост на петата.

89 на сто от претърпелите инцидент, които временно не могат да работят, са получили обезщетение от държавата. Право на плащания нямат тези, които са станали неработоспособни поради неспазване на правилата за безопасна работа по тяхно усмотрение.

Жителите на Пловдив и региона продължават да са на челните места по трудови злополуки - над 270. Повечето инциденти възникват по време на изпълнение на служебните задължения, а не на път към работното място. Освен това мъжете по-често от жените претърпяват трудови злополуки. Вероятно това се дължи на по-рисковите професии, които упражняват. Най-застрашени от инциденти на работното място са чиновниците, следвани от шофьорите и металурзите. Обикновено по-опитните служители, уверени в действията си, внимават по-малко при изпълнение на рутинните задължения, затова и по-често стават жертва на злополуки.  

Средно дневното обезщетение, което Националният осигурителен институт изплаща на пострадалите в областта, е 45,44 лв. Най-високо дневно обезщетение взимат 34-годишните служители - средно по 64,88 лв. Сумата, която се полага на претърпелите произшествие на работа, е в размер на 90% от среднодневното брутно възнаграждение на работещите.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?