Следвайте ни

Пламен Иванов: Скокът в цената на металите е знак за предстояща инфлация

viber icon

В последните месеци наистина изкупната цена на вторичните суровини  (металите) се покачи 3-4 пъти. На какво се дължи това? Има няколко възможни варианта. С пандемията се затвориха някои производства, а също и цели държави, а един Китай например си е самодостатъчен. От там няма износ, значи ние, останалите, сме поставени в ситуация тук, на място, да преработваме вторични суровини, за да получим метали. Отделно цената на металите се качи с над 30 процента, особено на строителното желязо. А това за мен е индикация, че има много сериозна скрита инфлация.

Не е нормално при обезценяване на парите същите тези пари да се инвестират в имоти, които след инфлацията ще повишат стойността си. Това, от една страна, е начин хората да опитат да защитят спестените си средства, като ги инвестират в недвижими имоти. Но от друга - финансистите се опитват да завишат цените на недвижимите имоти, за да отразят обективно инфлационните процеси. Поскъпването е знак за предстояща обща инфлация.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Тони2

Тони2

26.03.2021 | 18:05

Без да съм специалист, бих добавил, че технологичното обновление, характерно за съвременният контрол по металургичните схеми, е причина и едновременно с това и резултат от по-детайлно разработване на стопанските сектори (диверсификация). Наличието на този момент в една държавна икономика, изключва компонентът скрита стопанска инфлация, която става дериват (силно зависима) само от т.нар. сив сектор, където пенсионните отчисления са по минималното заплащане, предвид повишения риск за дребния инвеститор, който не може да надскочи уравняването на неравномерния финансов поток на годишна база, поради невъзможност от прогнозиране на реалните постъпления.

Отговори
0 2
Тони

Тони

26.03.2021 | 17:49

Към момента металургията се характеризира с два разнопосочни процеса. От една страна намаляване процентът на ценни метали в руда (увеличаване цена по процеси на обогатяване на рудата), а от друга: технологично изпреварване на този очакван момент чрез вложения в технологии на употреба на по-голям дял вторични метали в целия микс (шихта), като така се получава пренос на качество към готовата продукция при по нисък разход. Ето защо двата градирани процеса: ценови диапазони; и разредка по качество; припокриват множеството си в по-голяма степен, а като резултат: по-ниски разходи за по-качествен метал (съпоставено с предишното положение). Въпросното повишаване на цените е първоначална реакция спрямо това, че има механично пренасяне на очакванията от по-висококачествен профил или арматура към предишните ценови нива (търговска инерция по артикули). След известен период на изчерпване на старите наличности, новата продукция ще се котира на по-ниски цени, но при по-висококачествени (якостни) характеристики, към същия профил (фи).

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?