Следвайте ни

PIMK Build вдига жилищен комплекс с детска площадка и паркинг в „Южен“

viber icon

„Теренът в район „Южен“ между булевардите „Никола Вапцаров“ и „Македония“ е частен и в Подробния устройствен план за част от него има одобрение за жилищно строителство“. Това се казва в отговора на районния кмет Костадин Язов до недоволните от предстоящия строеж жители на квартала.

През 2005 г. кметът на Пловдив Иван Чомаков издава заповед, с която в урегулирания имот се предвижда подземно и ново застрояване с височина до 18 метра. През 2006-а пък този план е съобщен на всички домоуправители и срещу него не е имало възражения. 

В районната администрация „Южен“ няма данни за стартирала процедура по одобряване на проект и разрешение за строеж, тъй като категорията на предвиденото строителство е от компетенцията на главния архитект на община Пловдив, пише още Язов. По думите му на терена до цитирания имот има план за благоустрояване и изграждане на детска площадка.

Новият жилищен комплекс ще бъде изграден от инвеститорите от  PIMK Build. Теренът зад Юбилейния блок в Кючука е частен от началото на 90-те, след като е реституиран. 

Предназначението на терена не е променяно от реституцията му - той винаги е бил отреден за застрояване.  Имотът е бил върнат на наследници на Калпакчиеви, а след това закупен от фирма „Микрон 2017” със собственик Васил Караилански. Впоследствие имотът е продаден на PIMK Build.

Всичко около този имот е напълно законно – има строителни разрешения и са съгласувани всички процедури, твърдят собствениците. От фирмата инвеститор обявиха, че упражняват изконното си право на частна собственост. Теренът не е бил закупен от Община Пловдив, а от частни лица – статутът му също не е променян, а проектът е изцяло съобразен с ПУП-а на цялата зона, както и Общия устройствен план. Това се вижда и от строителните линии в цялата зона в район „Южен”.

„Още преди 1989 година този парцел е бил отреден за застрояване в Общия устройствен план. Никога не е бил отреден за зелена зона. В момента това е едно пространство е затънало в боклуци. Тази зона ще бъде облагородена, като ще се направи детска площадка и ще се подобри озеленяването отстрани, като изградените от нас обекти ще бъдат дарени на Община Пловдив. Новият комплекс няма да затрудни и паркирането в района, тъй като са осигурени на 110% паркоместа. На 148 апартамента има 160 паркоместа”, обясняват от PIMK Build.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?