Следвайте ни

PIMK Build вдига жилищен комплекс с детска площадка и паркинг в „Южен“

viber icon

„Теренът в район „Южен“ между булевардите „Никола Вапцаров“ и „Македония“ е частен и в Подробния устройствен план за част от него има одобрение за жилищно строителство“. Това се казва в отговора на районния кмет Костадин Язов до недоволните от предстоящия строеж жители на квартала.

През 2005 г. кметът на Пловдив Иван Чомаков издава заповед, с която в урегулирания имот се предвижда подземно и ново застрояване с височина до 18 метра. През 2006-а пък този план е съобщен на всички домоуправители и срещу него не е имало възражения. 

В районната администрация „Южен“ няма данни за стартирала процедура по одобряване на проект и разрешение за строеж, тъй като категорията на предвиденото строителство е от компетенцията на главния архитект на община Пловдив, пише още Язов. По думите му на терена до цитирания имот има план за благоустрояване и изграждане на детска площадка.

Новият жилищен комплекс ще бъде изграден от инвеститорите от  PIMK Build. Теренът зад Юбилейния блок в Кючука е частен от началото на 90-те, след като е реституиран. 

Предназначението на терена не е променяно от реституцията му - той винаги е бил отреден за застрояване.  Имотът е бил върнат на наследници на Калпакчиеви, а след това закупен от фирма „Микрон 2017” със собственик Васил Караилански. Впоследствие имотът е продаден на PIMK Build.

Всичко около този имот е напълно законно – има строителни разрешения и са съгласувани всички процедури, твърдят собствениците. От фирмата инвеститор обявиха, че упражняват изконното си право на частна собственост. Теренът не е бил закупен от Община Пловдив, а от частни лица – статутът му също не е променян, а проектът е изцяло съобразен с ПУП-а на цялата зона, както и Общия устройствен план. Това се вижда и от строителните линии в цялата зона в район „Южен”.

„Още преди 1989 година този парцел е бил отреден за застрояване в Общия устройствен план. Никога не е бил отреден за зелена зона. В момента това е едно пространство е затънало в боклуци. Тази зона ще бъде облагородена, като ще се направи детска площадка и ще се подобри озеленяването отстрани, като изградените от нас обекти ще бъдат дарени на Община Пловдив. Новият комплекс няма да затрудни и паркирането в района, тъй като са осигурени на 110% паркоместа. На 148 апартамента има 160 паркоместа”, обясняват от PIMK Build.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?