Следвайте ни

Пицата по телефона - с 20% ДДС, ако поръчате "екстри" - с 9%

viber icon

Намалената ставка на данък добавена стойност (ДДС) до 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени влиза в сила от днес. Промяната е в сила до 31 декември 2021 година.   

Данъчната ставка е намалена и за предоставящите ресторантьорски и кетъринг услуги, които предлагат храна и съответно обслужване за консумация на място. Бирата, виното и спиртните напитки, които те продават, остават на досегашния данъчен режим и се облагат със ставка от 20%.

Ресторантьорите обаче откриха редица пробойни в документа. При кетъринга например, когато доставката на храна на място е придружена от други услуги - като подреждане, доставка на оборудване и сервиране, ставката е 9%. Ако е без описаните „екстри“, се прилага стандартната ставка от 20%.

Друга аномалия пък гласи, че когато клиентът се храни на място в заведението, сметката му ще бъде обложена с 9% ДДС. Ако обаче реши да поръча от същия ресторант и нещо за вкъщи,  преференциалната ставка вече не важи и вечерята ще пристигне с 20% ДДС.

Ресторантьори под тепетата коментираха, че промяната ще затрудни работата им, вместо да я облекчи. Васил Каменов е управител на пицария, която работи с две от най-големите платформи за доставка на място. "Планирахме да свалим цените на цялото меню средно между 5 и 10%, за да стимулираме потреблението. Сега обаче ще е много сложно, защото ако искаме да направим подобен ход, ще се наложи да имаме две отделни менюта, които ще са напълно еднакви, но с разлика в крайната цена". 

Васил е убеден, че голяма част от бранша няма да свали цените въпреки новата по-ниска ставка за ДДС.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нали

Нали

01.07.2020 | 23:25

Ами като толкова много знаят, да им върнат ДДС-то на 20% отново и всичко да си дойде на мястото. Мислили, разбираш ли, да намалявали, но нямало да намалят, щото не знам си какво имало. Абе, дами и господа ресторантьори, ДДС ви беше намалено не за да сваляте цените а за да ви подпомогнат заради кризата и ако искате да го запазите ниско ще трябва доста да изсветлите от мошенгиите си и най-важното да си осгурявате персонала на пълните пари които взема.

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?