Следвайте ни

ПИБ поиска рестарт за несъстоятелността на "Флавиа"

viber icon

Слух продаде бившия обувен гигант на шуменска фамилия. Синдикът не знае за подобна сделка.  

 

Софийският градски съд възобнови производството по несъстоятелност на "Флавия". Това е станало по молба на „Първа инвестиционна банка“ АД, която е основен кредитор и собственик на някогашния обувен гигант. За целта банката е внесла 7000 лв. Сумата е определена от съда и е за покриване на разноските за развитие на производството по несъстоятелност. 

Междувременно все още няма потвърждение на информацията, че фалиралият обувен завод е купен от шуменска фирма. И в момента по документи собственик на фирмата е ПИБ АД. 

Преди две години тя обяви за продан парцел от 11 000 квадратни метра, който е част от завода. Купувач обаче не се яви. Сега индикация за движение около „Флавиа“ е възобновеното производство по несъстоятелност, както и предявените публични вземания от НАП и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“.  

Бившата обувна фабрика окончателно спря работа през 2015 г., а задълженията към данъчни, доставчици, работници и др. са за милиони лева. Процедурата по несъстоятелност и обявяване на неплатежоспособност на фирмата бе инициирана същата година от тогавашния изпълнителен директор Веска Рибанчова. По принцип производството по несъстоятелност има за цел да осигури справедливо удовлетворяване на кредиторите, но и възможност за оздравяване на предприятието. Към днешна дата обаче не е правен опит да се възобнови дейността на „Флавиа“. В същото време обаче в бранша се говори, че шуменските инвеститори вече събират екип от специалисти, които да направят оценка на състоянието на сградите и съществуващите инсталации.  

Дали „Флавиа“ действително е продадена, или се водят преговори с потенциален купувач, са въпроси, отговори на които „Марица“ чака от ПИБ.

Синдикът на „Флавиа“ АД - адвокат Ванко Митев, коментира, че дружеството няма имущества, които тепърва да се продават чрез него. Той е на мнение, че когато свършат парите за разноски, съдът или ще приключи производството по несъстоятелност, или ще го спре за една година.

Адвокатът не е чул за продажба на фабриката и като синдик няма отношение към подобна сделка.  „Банката може да си продаде правата, но това не минава през мен и производството по несъстоятелност, а по реда за Закона за особените залози (ЗОЗ). Тоест банката може да си направи цесия на вземанията, а който даде пари за това, влиза в нейните права. „Флавиа“ като цяло е била заложена в полза на банката и тя може да я продаде лесно именно по ЗОЗ“, обясни синдикът. 

 

ПРИВАТИЗАЦИЯТА 

"Флавиа", известна в предишните десетилетия като обувен завод „Петър Ченгелов“, бе приватизирана чрез касова и преференциална продажба през 1997 г. Купувач е роденото през същата година акционерно дружество “Флавин” АД, което се сдобива с 97 931 акции, представляващи 70 процента от общия капитал. Те са продадени за левовата равностойност на 1 460 152 щатски долара. Тогава акционери в дружеството са Първа лизингова компания, с най-голям дял - 85%, Борис Колев - 6%, Димо Атанасов и Лазар Узунов с по 3%, Георги Шопов и Веска Рибанчова - с по 1,5%. По-късно се разбра, че зад дружеството стои Първа инвестиционна банка. През 2010 г. се извършва преобразуване, при което “Флавин” АД се влива във “Флавиа” АД. Периодът съвпада с времето на световната икономическа и финансова криза, която окончателно повлече обувния завод към дъното. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?