49

Петролът стигна 7-годишен връх

Автор Ивайло Андонов, директор в инвестиционна компания ЕЛАНА клон Пловдив. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари

Опасенията, че Федералният резерв на САЩ  ще предприеме по-агресивни действия за повишаване на лихвите през тази година оказаха негативно влияние върху фондовите пазари. Инвеститорите са загрижени за нарастващите лихвени проценти, тъй като те ще повишават разходите по заемите и ще помрачат перспективите за глобален растеж и съответно ще намалят печалбите  на компаниите. Трите бенчмарка на Wall Street, както и почти всички основни индекси в Европа и Азия отбелязваха спадове на седмична база. Технологичният Nasdaq затвори със седмичен спад от 4.4%. Индексът е на червено с близо 12% от рекордния си максимум, регистриран през ноември, и технически се намира в период на корекция. S&P 500 и Dow Jones приключиха трета поредна седмица на загуба, като от понеделник и двата индекса са се понижили с над 3,5 %.

Компаниите от технологичния сектор поведоха спадовете, като книжата на Alphabet, Apple, Nvidia, Intel, и Meta поевтиняха съответно с 4%, 4,9%, 10 на сто, 6.5% и 3 на сто. Акциите на американската инвестиционна банка Goldman Sachs се понижиха с повече от 8%, след като отчетът на

групата  не отговори на очакванията на анализаторите.

Цената на дяловете на Microsoft се понижи с 4,5%, след като компанията обяви, че ще придобие разработчика на компютърни игри Activision Blizzard срещу 68,7 милиарда долара. Тези  на Activision Blizzard от своя страна  се изстреляха с над 25%. Стрийминг гигантът Netflix Inc разсея надеждите за бързо възстановяване, след като прогнозира слаб ръст на абонатите си за първото тримесечие на 2022 г. Прогнозата доведе до потъване на акциите с близо 20%, заличавайки по-голяма част от възходящото движение, формирано през пандемията. Конкурентът Walt Disney Co, който  в дългосрочен план също 

започва да залага  на приходи от стрийминг услуги,

изтри 5% от капитализацията си. Спадове записаха и акциите на  автопроизводителите Ford, Tesla и General Motors - съответно с 11%, 5 на сто  и 10.5%. Енергийните компании бяха едни от малкото, които записаха минимални  ръстове. Книжата на Exxon Mobil,Chevron поскъпнаха с около процент.

В началото на миналата седмица петролът поскъпна рязко, достигайки седемгодишен връх. Това се случи на фона на геополитическите проблеми в Русия /втория по големина производител на петрол в световен мащаб/ и Обединените арабски емирства /третия по големина в рамките на ОПЕК/. Прекъсване на доставките по газопровода между Ирак и Турция допълнително  предизвика опасения относно вече свитото предлагане и повиши котировките. Във вторник цената на сорта West Texas Intermediate (WTI)  достигна 87,08 долара за барел, което е най-високото ниво от 9 октомври 2014 г. Все пак, към края на седмицата, данните от САЩ за първото увеличение на резервите им от петрол от осем седмици насам допринесоха за охлаждане на пазара. Цената на сорта Брент  приключи в петък на  87,20 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) са на нива до 84,10 долара за барел.

Златото се търгуваше с повишение, достигайки близо до двумесечен връх. При затварянето в петък благородният метал приключи на нива от 1835 долара за тройунция /+0,9%/. През седмицата златото успя да пробие ключова зона на съпротива и ако успее да се задържи над нея, според анализатори е възможно да видим продължение на възходящото движение. В същото време среброто  добави повече от 6% през изминалата  седмица до ниво от 24.4  долара за унция  и се търгува при най-високите си нива от 22 ноември.

Седмичната сесия на Българската фондова борса (БФБ) приключи със

спадове на всички индексите при определено ниски обороти.

Най-силен натиск върху основния ни борсов измерител SOFIX оказаха: „Първа инвестиционна банка“ спад с 9,4%, „Алтерко“ надолу с 8,5%, „Софарма трейдинг“ с 3,7%.

 Във  вторник стартира търговията с дяловете на „Ейч Ар Кепитъл“ АД. Акциите приключиха седмицата  с над 23% ръст, като цената се колебаеше  в диапазона между 6,10 и 7,60 лева за брой. Да припомним, че „Ейч Ар Кепитъл“ АД дебютира на борсата ни  през декември 2021 г. Дружеството продаде всички 330 хил. акции, които предложи на първичното публично предлагане при цена от 4,48 лева на брой акция. По-късно през месеца дружеството предложи още 220 000 акции, като цената за брой скочи до 6,05 лева, или с 35% в сравнение с първия търг.

 

* Материалът е с информационен характер и не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните.

.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Разбира се

Разбира се

24.01.2022 | 12:37

Путин е виновен

Отговори
0 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?