2374

Петков спази срока за интерконектора, но няма да работи преди септември

Въпреки ускоряването на административната част от въвеждането в експлоатация на газовата връзка между България и Гърция и одобрението от Еврокомисията и българския и гръцкия енергийни регулатори на компанията "Ай си Джи Би" като независим преносен оператор, интерконекторът няма да може да влезе в експлоатация преди вече обявеното септември-октомври.  Очакванията, че тръбата може да време в търговска експлоатация още през юли бяха разсеяни от българския директор на дружеството Теодора Георгиева, която посочи пред журналисти в петък, че газопроводът от Комотини от Стара Загора ще заработи през септември-октомври.

Съоръжението е завършено на 98%. Линейната част е изпълнена изцяло, всички тръби са заварени, положени, зарити, извършени са хидротестове, дори започна запълването на газопровода, посочи Георгиева.

Все още обаче има довършителни дейности по изграждането на двете газоизмервателни станции при Стара Загора и Комотини. Българското съоръжение е готово изцяло и са му извършени пневматични тестове, има запълване с газ в посока Стара Загора - Комотини, след което ще бъдат извършени функционалните тестове на измервателните линии, обясни Теодора Георгиева. По думите ѝ това ще бъде най-високотехнологичният газопровод в рамките на страната, тъй като интерконекторът ще се управлява изцяло автоматично.

По-късно на площадката на газоизмервателната станция край старозагорското село Малко Кадиево премиерът Кирил Петков обяви, че след седмица ще разговаря с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис за старта на газовата връзка.

 

Петков отбеляза, че е спазил обещанието си от март, че до 30 юни да бъде готов интерконекторът с Гърция. Това формално е така, но технически все още не може да се транспортира газ по съоръжението.

Премиерът изрази изключителното си задоволство от изпълнението на проекта и посочи, че сега остават само софтуерните тестове и завършване на документацията по въвеждането в експлоатация на газопровода.

Цената на газа ще бъде по-ниска след като се въведе в експлоатация връзката, коментира министърът на енергетиката в оставка Александър Николов, който придружаваше премиера и също изрази задоволство от реализацията на проекта.

Николов, Георгиева и Петков, сн. МС

Той отказа да отговори на въпроса за движението на американските танкери с газ и обяви, че до дни ще бъде дадена официална информация по тази тема.

Междувременно от Комисията за енергийно и водно регулиране обявиха, че заедно с Регулаторния орган за енергия на Гърция са приели акончателно съвместно Решение за сертифициране на "Ай Си Джи Би" като независим оператор на преносна система за природен газ – междусистемна газова връзка Гърция – България (IGB).

Европейската комисия преди това е одобрила решението за сертифициране с конкретни коментари, които са взети предвид в максимална степен и са отразени от регулаторите.

Формално това разрешително позволява експлоатацията на газопровода още от 1 юли, но технически това не може да стане.

Невъзможността тръбата да заработи преди септември-октомври означава, че дотогава България няма да може да доставя пълните договорени количества азерски природен газ, а ще трябва да разчита на такива по пазарни цени и краткосрочни договори.

Принципно интерконекторът ще позволи България и страните от региона да получат количества от Южния газов коридор и от пазара на втечнен газ посредством строящия се терминал при гръцкия град Александруполис. Новата газова връзка открива още един маршрут за транспортиране на втечнен газ от САЩ, Алжир, Катар, Египет и други страни. В по-дългосрочна перспектива по интерконектора IGB ще може да бъде транспортиран природен газ от Израел и Кипър, както и от други страни.

Петков проверява газоизмервателната станция край Стара Загора, сн. МС

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?