Следвайте ни

Петър Ганев: Банките превалутират сметките ни в евро - няма да стопят спестяванията

viber icon

Не се очаква някаква промяна в цените при влизането в еврото. Това увериха по бТВ икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев и директорът на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. 

„Документът за влизането в еврото е чисто административен. Трудно е да кажем дали ще стане през 2024 година – може и да е няколко години след това. Свикнали сме да обръщаме лева в евро. Българинът е свикнал да работи с евро“, обясни Петър Ганев.

Димитър Маргаритов каза, че обръщането на сметките в картите е автоматично – ще има необратим фиксиран курс. „Няма да има загуби при обръщане, както сега ако направите това в Гърция. Цените ще са и в лева и в евро за 1 година. Другото важно нещо – първите 6 месеца банките са длъжни да обръщат левовете в евро“, каза Маргаритов.

Ще има ли закръгляне на цените нагоре?

Комисията за защита на потребителите обеща да състави списък с черните търговци – тези, които надуват цените след влизането в еврозоната. 

„Ще следим за правилното превалутиране. Тези, които сме хванали в нарушение ще бъдат публично показани. Да не се остава с впечатление, че Комисията за защита на потребителите ще е някакъв регулаторен орган – няма как да стане, но ние ще дадем гласност за нарушителите“, каза Димитър Маргаритов. 

Според Петър Ганев няма никакъв проблем, че никой не казва какъв ще е курсът на обръщане на лева към еврото. „Курсът е един и същ от 20 години – 1,953 и тн. Ще има по-висока инфлация и в Европа заради по-големите задължения около ковид кризата, и ние като догонваща страна и ще имаме по-висока инфлация“, обясни той. 

Икономистът смята, че закръгляне ще има при цени от сорта 1,98 евро. „Въпросът е дали такава цена ще се запази или ще бъде закръглена нагоре“, подчерта икономистът. 

Ганев и Маргаритов не смятат, че ще има проблеми със смяната на софтуера на търговците. 

Ще се стопят ли спестяванията? 

„Когато имаш пари в банката – те просто се сменят и превалутират“, обясни Петър Ганев. Той смята, че е по вероятно в дългосрочен план да видим по-ниски лихви.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Брабинеца

Брабинеца

07.07.2021 | 10:12

не го знам какъв икономист е, като не нае какъв е курса на лев/евро 1.95583 е , а не 1.953

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?