49
Следвайте ни

Пет важни въпроса за данъчното облекчение за деца /И ОТГОВОРИ/

viber icon

 Данъчната кампания за доходите на физически лица стартира ударно в понеделник с наплив от родители, които искат бързо да получат данъчните облекчения за деца. Тази година те са 22 пъти по-високи от миналогодишните и  за едно дете са 450 лева (годишният доход, върху който се начислява данък се намалява с 4500 лева); 900 лева за две деца (данъчната основа се намалява с 9000 лева) и 1350 лева за три и повече деца (данъчната основа се намалява с 13 500 лева). Ето пет казуса от практиката на данъчните, които засягат много родители. 

Как да получа данъчно облекчение за две деца, ако работя срещу  минимална работна заплата? 

Да приемем, че лицето има доходи само от трудово правоотношение и облагаемата част от тях е в размер на 6600 лева на годишна база, а иска да ползва данъчно облекчение за две деца, тоест данъчната основа трябва  да се намали с 9000 лева. Тъй като в случая облагаемият доход е в по-малък размер, родителят няма да може да ползва облекчението в пълен размер, а само до размера на своя облагаем доход, в случая 6600 лева. С други думи, приспаднати или върнати ще му бъдат 660 лева, а не 900 лева. Няма пречка, в подобна хипотеза, когато размерът на данъчното облекчение е по-висок от размера на данъчната основа, единият родител да ползва облекчението до размера на годишния си облагаем доход, а другият родител да ползва облекчението за разликата до пълния допустим размер на облекчението, чрез подаване на годишна данъчна декларация (по чл.50 от ЗДДФЛ).

А ако „детето” е навършило 18 г. миналата година?  

Данъчното облекчение се ползва и за годината, в която детето е родено или в която е навършило пълнолетие, при това в пълен размер. Така например бонус може да се ползва за дете, родено на 31 декември 2021 г., както и за дете, навършило пълнолетие още на 1 януари 2021 г.

Майките в майчинство обаче няма да го получат, освен ако нямат други облагаеми доходи през изминалата година. За сметка на това обаче работещите татковци могат да го вземат в размера, който се полага в зависимост от броя на децата в семейството.

Детските надбавки лишават ли ме от данъчен бонус?

Не, те не се взимат под внимание, когато се формира данъчната основа, защото не са доходи, придобити от трудова дейност. За да получите данъчно облекчение за деца, през 2021 г. трябва да сте получавали заплата, доходи от някаква стопанска дейност, доходи от наем или друго възмездно предоставяне на права или имущество и т.н. В случай че през 2021 г. сте придобили такива доходи и отговаряте на останалите условия, имате право да ползвате данъчното облекчение за деца. 

Припомняме, че детските надбавки са в размер 40 лева за едно дете в семейства с доход до 410 лева на член от семейството. За две деца помощта е  90 лева, за три - 135 лева, за четири - 145 лева. Ако доходът на човек от семейството е между 410 и 510 лева, помощта ще е 80% от сумата на месечните добавки.

Мога ли да ползвам облекчението, ако имам задължение за данък сгради, такса смет и данък за лек автомобил към общината?

Ако общината вече е прехвърлила тези задължения за принудително изпълнение и събиране към НАП – няма да имате право да получите данъчното облекчение за деца. 

В случаите, в които лицата имат задължения за местни данъци и такси, които са на база декларирани обстоятелства и подлежат на събиране от общинската администрация, те не са основание за отказ на данъчното облекчение. Тоест, родителите ще си ги получат в пълен размер. 

Имам борчове към НАП. Мога ли да ползвам данъчно облекчение за дете? 

Едно от условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се прилагат данъчните облекчения, е  физическото лице да няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация. Следователно, при наличието на такива задължения, родителят няма право да получи данъчни облекчения.

 

 

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ПОЛИЦАИТЕ СА ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕСТАТА "ПРОТЕСТИРАЩИ" КОПЕЙКИНОВЦИ!

ПОЛИЦАИТЕ СА ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕСТАТА "ПРОТЕСТИРАЩИ" КОПЕЙКИНОВЦИ!

12.01.2022 | 14:04

ПОЛИЦАИТЕ СА ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕСТАТА "ПРОТЕСТИРАЩИ" КОПЕЙКИНОВЦИ!

Отговори
1 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?