Следвайте ни

Пет търговски вериги подкрепят българските фермери

viber icon

Продукцията на българските фермери ще се предлага и тази година на обособени места в големите търговски вериги, съобщиха от Сдружението за модерна търговия. Пет от неговите членове са подписали меморандум за подкрепа на родните производители, въз основа на който компаниите се ангажират да прилагат няколко мерки.

Това са осигуряване на площи в търговските обекти за българските продукти, маркетингова подкрепа за по-разпознаваеми български продукти, предоставяне на място за фермерски пазари и събития на производители, обучения за малки и средни регионални производители и подпомагане при сертифициране на бизнеса им, по-бързо разплащане с производителите и срещи за договаряне на условия, участие в работни групи относно предизвикателствата в земеделския сектор.

Мерките ще се прилагат съобразно спецификите на бизнес модела на ритейлърите. Billa, Lidl, Kaufland, Фантастико и ПроМаркет ще прилагат приетите в меморандума мерки при пълно запазване на икономическата си самостоятелност и независимост. Компаниите ще се ръководят от спецификите на бизнес модела, по който функционира всяка от тях, и от изискванията и регулациите на националното и европейско право, при съблюдаване на нормите и принципите на конкурентното право, свободното движение на стоки и правото за защита на потребителите.

Срокът на действие на меморандума е до 31 декември 2021 г., като при необходимост може да бъде удължен. Инициативата е отворена за присъединяване на всеки търговец на храни, който приема и се ангажира да спазва заложените мерки.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?