Следвайте ни

Пет идеи за инвестиции, ако имате спестени пари

viber icon

Какво могат да направят с парите си тези, вместо да ги държат на депозити при настоящите почти нулеви лихви? Ето няколко идеи за инвестиции, които могат да са от по-голяма полза, съветват специалисти в profit.bg.

Недвижим имот

Това е най-честата инвестиция, която сънародниците ни правят. Редица имотни агенции съобщиха, че годината е стартирала с доста сделки и повишен интерес към недвижимостите, а само след дни ще станат ясни и данните от четвъртото тримесечие на 2020 г. В случай че планирате да инвестирате в начален етап на строителство на определена сграда, то следва да се съобразите с репутацията на инвеститора и строителя. Проверете колко сгради са изградили и дали те са завършени в обявения за това срок.

Злато

Несигурността, породена от пандемията от COVID-19, се отрази благоприятно на вложителите в ценния метал. През 2020 г. цената на златото се повиши с 31%, което е втората му най-добра доходност в историята след отчетените 38% през 2008 г., или по време на световната финансова криза. Сега е моментът да се купува злато заради спад в цената му на международните борси.

Българска фондова борса

Защо не и покупка на акции от дивидентните дружества на Българската фондова борса? Но освен в тях, ще има възможност да се инвестира и в една от най-перспективните родни компании. "Биодит" е първата компания, която излезе на BEAM пазара на Българската фондова борса. Тя е допусната от БФБ на пазара за растеж на малки и средни предприятия.

Кучетата на Dow

Стратегията "Кучетата на Dow", при която инвеститорите купуват 10-те компании с най-висока дивидентна доходност от индекса на сините чипове Dow Jones, става популярна в началото на 90-те години. При тази теория всяка от 10-те компании участва с еднакво тегло при изчисляването на доходността - 10%. През изминалата година стратегията донесе 20% доходност спрямо 30 на сто за S&P500. Следващите тази стратегия обаче успяха да „бият“ широкия индикатор в периода от 2015 до 2018 г.

Инвестирайте или в себе си, или в собствен бизнес

Според милиардерите Уорън Бъфет и Марк Кюбан инвестициите в себе са „най-добрите възможни“. Замислете се - какво ще се получи, ако научите нов език или започнете курс по преговори, продажби или реклама (в зависимост от сферата ви на дейност)? Това ще доведе ли до по-голяма възможност за кариерно развитие? Ще ви донесе ли повишение на заплатата? Ако отговорът е „не“, тогава може би трябва да помислите и за страничен бизнес, който да ви генерира втори източник на доходи, а защо не и трети.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?