Следвайте ни

Пестим до 200 лева данъци, ако повикаме майстор вкъщи

viber icon

Ремонтът у дома ще спестява данъци. Хората, които през тази година са обновили апартамента или къщата си, ще могат да намалят общата сума на годишната данъчна основа с платените разходи за труд на майсторите. Предложението е прието с промени в данъчните закони от Министерски съвет.

Предвижда се обаче праг за ремонтите услуги, които ще носят този бонус. Те са ограничени до 2000 лева, което на практика може да намали дължимият данък с до 200 лева. Освен облекчение за домакинствата данъчната промяна е и мярка за изсветляване на сивия сектор в строителния бизнес.

Има няколко условия за ползване на облекчението. Имотът непременно трябва да е жилище, да е собствен, а не под наем, да се намира в България и строително-монтажните работи (СМР) да са извършени от българска фирма/бригада. Ако ремонтираният обект е в активите на фирма и се ползва смесено, тоест служи и за офис, преференция не се полага. Друго условие е притежателят на жилището да не е ползвал услугите на свързани лица, тоест на фирми или на майстори, с които има родствени или бизнес отношения. 

За да се ползва бонусът, разходите за платения труд трябва да са подплатени с надлежно издадени документи - фактури, касови бонове, разписки, платежни за банкови преводи и др. посочени в Закона за счетоводството.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

alex

alex

23.10.2020 | 06:00

Google непрекъснато плаща от $ 27485 до $ 29658, за да направи снимка в мрежата от вкъщи. Присъединих се към това действие преди 2 месеца и спечелих $ 31547 през първия месец от това действие. Мога да кажа, че животът ми се подобри напълно! Погледнете го какво правя ===>>>www.Selfmax5.com

Отговори
1 1
Антилевак

Антилевак

22.10.2020 | 17:16

Страхотно, ще спестя еднократно 200лв от данъка, но след като съм декларирал ремонта, автоматично данъчната оценка на жилището се увеличава, следователно вместо 100лв данък например, вече ще плащам 150, всяка година. IбаSи изгодната сделка, не е истина направо, набутайте си го в Zадниците това псевдооблекчение шибаNяци.

Отговори
4 0
Атанасова

Атанасова

22.10.2020 | 16:00

Защо никъде не се споменава, къде можем да получим повече информация или къде се подават документи за кандидатстване

Отговори
1 0
Вяра Порязова

Вяра Порязова

23.10.2020 | 14:46

Здравейте, това влиза в данъчните закони от догодина. Тогава, като декларирате общия си доход, можете да ползвате бонуса, ако сте направили ремонт през 2020 г. и пазите фактури за това. Всичко ще се попълва в данъчната декларация, която подаваме 2021 г., но касае доходите ни за 2020 г.

Отговори
0 0
Бля бля

Бля бля

22.10.2020 | 15:55

Че то данъка на апартамент е до 80 - 100 лева /по-голяма е такса смет/. Изброените изисквания са абсурдни, като целта е НИКОЙ да не може да се възползва от " намалението". Куртоазия е цялата работа!

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?