Следвайте ни

Пестим 85% от разходите за общи части с преустройство на сградната инсталация в хоризонтална

viber icon

EVN Топлофикация реконструира вертикална сградна инсталация в хоризонтална в 7-етажна сграда в гр. Пловдив на ул. „Хан Кубрат“ през 2015 г. Сградата е с по 4 имота на етаж, т.е. общо 28 имота. Резултатите са впечатляващи - средният разход за енергия за сградна инсталация след изминали 4 отоплителни сезона (2015 - 2019 г.) се намали с внушителните 85%.  Средно на месец разходите за енергия от сградна инсталация в сградата е около 4 лв./месец.

 

 

При вертикалните сградни инсталации тръбите преминават от избите до последния етаж през всички етажи и стаи, разположени една под друга. Това са предимно многофамилни жилищни сгради, строени до 1990 г. При хоризонталните сградни инсталации има само един вертикален щранг, който минава през обща част на всеки етаж (например може да бъде в сервизно помещение или стълбищна площадка). От този щранг излизат индивидуални разклонения към всеки апартамент. На входа на апартамента се монтира уред за индивидуално измерване на топлинната енергия (индивидуален топломер).

Какви предимства дава на клиентите хоризонталната отоплителна инсталация? На първо място отпадат вертикалните щрангове за отопление от апартаментите. Отчитането на консумацията е индивидуално чрез един уред (индивидуален топломер), който се монтира до входа на жилището. По този начин отпадат разпределителните устройства (ИРУ) от всеки радиатор. В допълнение - не се влиза в имота за отчитане, няма изравнителни сметки. В резултат - разходите за енергия за сградна инсталация се намаляват до незначителни.

Важно предимство е, че клиентите получават нова и надеждна отоплителна инсталация в сградата с по-дълъг живот. Собствениците на имоти, които не желаят да ползват услугата, могат да не се включат. 

 

Стъпките са пет, ЕВН консултира безплатно

EVN Топлофикация предлага услуга за преустройство на вертикалната вътрешна отоплителна инсталация в хоризонтална, което превръща услугата централно отопление от споделена в индивидуална. Услугата се предлага за топлофицирани сгради в Пловдив. 

Стъпките за това са няколко, съобразно нормативната уредба. В целия процес експерти на EVN Топлофикация могат да ви съветват и напътстват. Дружеството извършва цялостно администриране на процеса и високо качество на изпълнение.

Стъпките са следните:    

1. При интерес от дадена сграда живеещите (или домоуправителя) трябва предварително да се свържат с EVN Топлофикация. Дружеството извършва проучване и безплатен оглед.

2. Вземане на решение на Общото събрание на сградата с 67% от собствениците на имоти. Експерти от EVN Топлофикация могат да присъстват за предоставяне на разяснения.

3. След решение на Общото събрание EVN Топлофикация изработва и съгласува техническия проект за преустройство на инсталацията, с финансови и технически параметри. Тъй като инсталацията на всяка сграда е специфична, то и проектът за всяка сграда е индивидуален. 

4. Сключване на индивидуални договори с всеки от собствениците на имоти, които искат да се включат към новата хоризонтална инсталация. Това, което се изисква от собствениците в сградата, е да дадат своето съгласие за работа по общите части на вътрешната отоплителна инсталация на сградата. 

5. Пристъпване към строително-монтажните дейностите по реконструкция. 

 

Преустройството излиза до 1000 лева

Преустройството на общите части на сградната инсталация в първата преустроена сграда в Пловдив струваше средно по 377 лв. с ДДС.

Разходите по преустройство вътре в апартаментите варираха между 600 и 700 лв. Те зависят от начина, по който всеки от клиентите предпочете да бъде извършен ремонтът в имота му. Така общите разходи на един апартамент за преустройство на общи части и на частите в самите апартаменти излязоха до 1000 лв. на апартамент, което се равнява на цената на среден клас нов климатик.

EVN Топлофикация предоставя различни варианти за плащане на услугата - както еднократно плащане, така и разсрочено. И двата варианта се предлагат както за общите части, така и за имота. Вариант за разсрочено плащане на услугата е например: 30% от стойността за общи части и до 36 вноски за остатъка. Детайли по вариантите могат да се обсъдят с дружеството. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?