На тезгяха: Разпродават имоти на кокаинов трафикант от Пловдив

Пешо Пюрето издъхнал, след като излязъл от затвора

Частен съдебен изпълнител сложи на тезгяха пет земеделски имота в Брестовица, отнети преди 11 години от пловдивския бизнесмен Петър Марваков, осъден за наркоаферата "Лунна светлина".

Поотделно се продават помпена станция, стопански двор, склад за силаж, обор с 5 сгради и друга складова база. Общата оценка на всички имоти, които се намират в местността Върбовик, е 103 200 лв. Началната цена, от която ще тръгне публичната продан, е 80% от стойността на всеки един.

Името на Петър Марваков нашумя през 2003 г., когато при международна полицейска  операция бяха спипани 300 кг кокаин, замаскирани в картофено пюре. Дрогата трябвало да тръгне от Боливия, да мине през Чили и да стигне до Западна Европа през България. Каналът обаче бил пресечен още в Южна Америка. Разследването разкри като получател на пратката у нас именно Марваков, който беше осъден заедно със съучастниците си Георги Петров, Боян Тодоров и македонеца Зоран Бояджийски. Четиримата бяха пратени зад решетките, където Петър излежа година и девет месеца след споразумение с прокуратурата. По онова време той има цех за производство и пакетиране на бланширани картофи и за замразяване на зеленчуци.

Марваков попада под ударите и на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Девет години след решение №286 на Пловдивски окръжен съд, потвърдено от Апелативния и Висшия касационен съд, имотите в Брестовица да се отнемат в полза на държавата, те се обявяват за продан от ЧСИ, но за удовлетворяване искането на „Юробанк България“АД, където са били ипотекирани. По силата на същото съдебно решение на Марваков са отнети дружествени дялове в две фирми, леки автомобили „Деу” и „Форд”, както и осем товарни и специални автомобили, а общата стойност на всички конфискувани имоти и вещи е за 800 000 лв. 

Бизнесменът, станал известен като Пешо Пюрето, е издъхнал преди три години, научи "Марица". Това потвърди бивш негов съсед на ул. "Димитър Талев" 61, където е живяла фамилията на Марваков, но апартаментът вече е продаден. 

В 16-етажния блок се говори, че Петър е станал жертва на някоя наркоакула и впоследствие от притеснение  е получил инсулт или инфаркт.  Приживе бизнесменът твърдял, че поел вината за аферата по принуда след психическия тормоз, който преживял почти година в следствения арест.  По онова време той имал цех за производство и пакетиране на бланширани картофи и за замразяване на зеленчуци.

Справка в ДАКСИ сочи, че в момента е активна фирмата на Петър Марваков „Помфрит къмпани“ ООД, където съдружник е съпругата му Светла. Според съдебната регистрация предметът на дейност на дружеството е производcтво, изкупуване, преработка и продажба на cелcкоcтопанcка и животинcка продукция, екcплоатация на хладилни камери, замразяване на зеленчуци и плодове и др. Фирмата се води в Пловдив на адрес ул. „Остромила“ 12, където се намира Институт​ът по овощарство. От последния финансов отчет за 2015 г. е видно, че фирмата не е упражнявала никаква дейност. Оказа се, че помещението, което ползвали Марвакови в института, било освободено преди три години, след неговата внезапна кончина. Там го помнят като добър човек и изряден наемател. 

Дали ще има купувач за бившите му имоти в Брестовица, ще стане ясно на 30 юни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?