Следвайте ни

Пенсиониран шеф на Агенцията по храните напира да се връща като съветник

Д-р Камен Янков щял да прибира като консултант 1500 лева

viber icon

Пенсионираният директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Пловдив д-р Камен Янков, се канел да се връща на служба, но като съветник на наследника си д-р Михаил Кръстев. Този прецедент  се коментира упорито както в местната структура, така и в централно управление на агенцията. 

Даже се знае, че като консултант на граждански договор д-р Янков ще получава заплата от 1500 лв. 

Д-р Камен Янков

Д-р Кръстев бе назначен за и.д. директор на ОДБХ - Пловдив на 1 юли тази година, но за позицията не бе обявен конкурс.  Няколко месеца преди това той стана шеф на отдел "Здравеопазване на животните", идвайки от ветеринарната служба в Раковски. Иначе бившият шеф няколко години управляваше,

макар че отдавна е в пенсионна възраст и през март тази година навърши 71 г.

Според друга мълва д-р Янков държал негов човек да се задържи на поста директор на ОДБХ - Пловдив, а именно д-р Кръстев бил негова номинация. Трябвало да се обучи от предшественика си, за да се справи при евентуален конкурс с критериите за конкурентен подбор за длъжността.

В местното поделение на Агенцията по храните се говори още, че връщането на Янков има връзка с разследване на нарушение, в което са замесени той и фирмата за производство на яйца "Андип-92".

Само за година в птицефермата на същата фирма два пъти пламна птичи грип

"Марица" направи запитване в БАБХ назначен ли е д-р Янков за консултант, кога ще бъде обявен конкурс за длъжността директор на ОДБХ - Пловдив и какъв е резултатът от проверката относно „Андип-92“ .

"Д-р Камен Янков е пенсиониран служител към днешна дата. Агенцията не е обявила конкурс за заемане на длъжността директор на ОДБХ - Пловдив", увериха в отговор от БАБХ. И напомниха, че всички конкурси за длъжности по служебни правоотношения се съобщават публично в Интегрираната информационна система на държавната администрация.

"Платформата е общодостъпна и гарантира равен достъп до свободните длъжности на всички заинтересовани лица. Относно „Андип-92“ проверка се извършва от прокуратурата", заявиха още от БАБХ.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Доктор Емилова

Доктор Емилова

12.09.2020 | 20:37

Този шопар да не го допускат до никакви храни, защото ще преяде и ще се присне от преяждане! Ей нямат наяждане тези гербави калинки само сгенции и храни и плюскане са им в главите!

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?