46
Следвайте ни

Пеканов обяви важна реформа в Плана за възстановяване

viber icon

„Въвеждаме в Плана за възстановяване и устойчивост една важна реформа, а тя е -  създаване на държавно предприятие – конверсия на въглищни региони“.Това обяви министър Атанас Пеканов след срещата при служебния министър-председател Стефан Янев с протестиращите.

"Едно такова държавно предприятие ще даде възможността на работници и служители, чийто договори с енергийни и минни дружества са прекратени, да преминават като работници в това предприятие. Така държавата ще даде сигурност на хората в региона", каза още той.

"Това е една реформа в Плана за възстановяване, който ще подадем в петък към Брюксел", каза още той.

"Друго важно нещо, което предстои е, че ние отворихме темата за индикативна дата за излизане от въглищата. Ние трябва да се борим тя да е най-далече във времето. Смятам, че е реалистично да е 2040 г. Поставянето на такава дата ще ни помогне да отключим парите по фонда за справедлив преход – 2,4 млрд. лв., от които ние смятаме, че около 1,7 млрд. лв. трябва да отидат за Маришкия басейн. Именно с тези средства ще могат да бъдат открити нови работни места", уточни Пеканов.

„България трябва да настоява още от петък за замръзяване цената на емисиите на това ниво, на което е, за колкото време може повече. Това е първа стъпка, заради цената на тока най-малкото, която в момента убива всички. Второ – трябва да се доведе до край опцията за улавяне и използване на въглеродния диоксид специално за Марица-Изток“, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Относно създаването на държавното предприятие за конверсия на въглищни региони, той каза, че то "ще разтовари бюджетно мините" и че "ще могат да се ползват парите от 1,7 млрд.лв. за рекултивация".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Това е

Това е

13.10.2021 | 21:59

недораслек със самочувствие без покритие.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?