Следвайте ни

Печелившата формула: Как 7000 от Пловдивско хванаха по-високи пенсии

viber icon

Все повече възрастни от област Пловдив не посочват доходите си до 2000 г. при изчисляване на пенсиите им. По този начин те получават по-висок размер на парите си за старини.

7391 пловдивчани, които са имали право на избор как да им се изчислят пенсиите, са решили да се пенсионират по новата методика, т.е. без „трите златни години“ отпреди 2000 г., сочат данните на НОИ към април 2021 г. Причината е, че тази формула се е оказала по-благоприятна за тях, като средно пенсиите им са се увеличили със 122,66 лв. Само година по-рано броят им е бил 5200.

Възможността да се избира по коя формула да се изчислява индивидуалният коефициент на пенсионерите, за да получат хората по-високи пари, бе дадена с промени в Кодекса за социално осигуряване през 2019 г. Тя ще може да бъде използвана до началото на 2022 г. След тази дата пенсиите ще се изчисляват вече само от осигурителния доход след 2000 г. По стария ред хората могат да избират “трите златни години” стаж отпреди 1997 г.

Най-облагодетелствани от варианта да не посочват доходите си до 2000 г. са пожарникарите и полицаите. Това са тези, чийто трудов стаж е минал при първа категория труд. Увеличението при тях е с 222,40 лв. Съществено значение за бившите учители няма - при тях разликата в сумата е само 1 лев. Почти не се усеща и при инвалидите по общо заболяване, но при претърпелите трудова злополука новата методика е по-благоприятна. В същото време старата формула е подходяща за миньори, енергетици и военни.

Махането на „трите златни години“ е вдигнало и средния размер на пловдивчани с най-масовата пенсия - за осигурителен стаж и възраст, със 181 лв.

Други над 5000 пловдивчани пък са използвали възможността да се пенсионират по старата методика, защото за тях това е бил по-благоприятният размер.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Габи

Габи

08.07.2021 | 13:36

Да се спре увеличаването на социалната и минималната пенсии. Пенсиитеда да бъдат обвъзани само с осигурителния доход и трудов стаж. И сега има много хора които получават доходи без да се осигуряват,но след това получават пенсии.

Отговори
11 1
Възмутена

Възмутена

08.07.2021 | 11:00

Не мисля, че това е истина. Няма как доходите на хората сот 2000 г. да са по благоприятни за изчисляване на пенсията. Всички знаем, че в много фирми работещите се осигуряват на минимална работна заплата, или на 4-ри часов работен ден. Това е осигуряването на болшинството от работещите. Как ще се получи по висока пенсия, при положение че средномесечния осигурителен доход е почти два пъти повече от минималната работна заплата. Може би при държавни служители, полицаи и т.н. е така но за обикновените работници в частни фирми НЕ. Целта е да не се посочват трите "златни години" за да не се изплащат по-високи пенсии. Всичко това пак е за сметка на обикновените хора. Какво им пречеше да оставят и тази възможност. Да се изчислява пенсията и по двата начина и който е по-благоприятен да остане. Но нали за всяко нещо трябва да бъдем тъпкани и мачкани. Това е положението в България.

Отговори
10 1
КСО

КСО

08.07.2021 | 08:55

Промените в КСО през 2019, предвиждат изчисляване на пенсията по двете формули, като се приема по-благоприятния вариант за пенсионера.

Отговори
15 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?