Следвайте ни

Пазете се! ОЛХ-менте точи банкови карти на наивници

Копия на популярния сайт мамят потребители

viber icon

Пандемията принуди редица българи сериозно да преосмислят своите потребителски навици, което се оказа изключително подходящо поле за изява на различни измамници, които бързо измислиха нова схема. "Марица" се натъкна на измама, която ползва името на най-популярния сайт за обяви у нас - ОЛХ и която търси жертви в платформата. Макар че сайтът не поддържа възможност за разплащане през него, десетки наивни потребители вече се оплакаха само за няколко дни, че са били измамени с така наречените "мирър сайтове" (копия на оригиналния сайт).

Схемата работи двустранно - тоест възможно е измамникът да е в ролята и на продавач и на купувач. Още в началото крадците предлагат кореспонденцията да протече извън чат платформата на сайта ОЛХ. След като двете страни се разберат за сделката и цената на предлагания продукт, следва предложението да бъде ползвана "новата система на сайта", която според апашите позволява директни банкови преводи през сайта. 

От платформата за обяви са категорични в общите си условия, че сайта им не поддържа никакви механизми за плащане на продукти или услуги, предлагани в при тях и не защитава плащанията, които се извършват между потребителите при сключена сделка. Ако нищо неподозиращата отсрещна страна клъвне, получава съобщение с уеб адрес, който в името си съдържа инициалите на ОЛХ. За момента най-честите такива фалшиви сайтове са с адреси: olxbg.online; bg.olx-pay.com или olx-bg.org

Тези фалшиви страници се рекламират като "ОЛХ Доставка" или "ОЛХ Защитени плащания". В тях купувачът попълват данните на банковата карта и оторизира плащане към продавача. Измамниците рекламират пред нищо неподозиращите жертви мнимата услуга като копие на популярната платформа за сигурни преводи PayPal. 

Ако измамникът се представя за продавач, схемата започва да прилича на класическа фишинг измама - жертвата попълва данните на картата си във фалшивата страница и оторизира плащането към другата страна, за което е получил уверение, че ще бъде освободено, едва след като получи желаният артикул. Това обаче никога не се случва, а за броени часове картите на наивниците са напълно опразнени. 

Измамниците обаче влизат и в роля на купувачи. В полезрението им попадат основно потребители, които предлагат скъпи дрехи, обувки и техника, разчитайки, че хората продаващи подобни стоки имат повече средства в картите си. Крайният резултат обаче отново е същият - изпразнени карти, като допълнителен удар е че продавачът може да се окаже и без стоката, която продава, ако вече я е изпратил.  

 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Аматьор

Аматьор

18.01.2021 | 20:06

Наскоро дори ми поискаха да преведа парите в брой предварително и тогава да ми изпратят стоката. То незнам какъв трябва да си,че да платиш и после "да чакаш от умрял писмо"!

Отговори
0 0
хахаха

хахаха

18.01.2021 | 19:13

Добре де, колко трябва да си прост, че да се вържеш на "Въоръжена доставка"????

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай