Следвайте ни

Черен петък в моловете в Пловдив заради COVID-19 ВИДЕО СНИМКИ

viber icon

Пловдивските молове рестартираха дейността си точно в 11 часа след двумесечна пауза, но при определени условия. Наложи се гражданите да пазаруват под строй – със засилено присъствие на охрана и качване на ескалатаора през 4 стъпала един от друг. Придвижването на етажите е еднопосочно и е обозначено със стрелки, а в асансьорите не трябва да се качват повече от  4 души. Хигиенистките нпрекъснато минаваха и дезинфекцираха пространството.

И така за да компенсират създалото се неудобство и да върнат клиентите в магазините първият работен ден на търговските обекти започна с ударни намаления - между 20 и 40%. Блузите на промоция се търгуваха за по 6-8 лв, потниците за по 10 лв, а роклите за по 25 лв., но има и по-скъпи. Освен това по този начин търговските обекти, се надяват, бързо да разчистят залежалата стока и до седмица да изкарат новата колекция. 

Докато в мола в „Смирненски“ пловдивчани ходеха предимно да си плащат сметките за телефон и да си правят маникюр, то в „Тракия“ всички бяха хукнали на истински шопинг. Майки с колички, тийнейджъри и цели семейства прекрачваха прага на мола и се отдаваха на обичайната до преди 60 дни разходка в големите търговски обекти. Без да бързат обикаляха, влизаха от магазин в магазин. А служителите ги посрещаха с предпазни маски, шлемове и ръкавици. 

 „Първите дни ще е добре, но по-нататък ще е рисковано да се пробват дрехи“, коменитираха минаващите без дори да подозират, че някои магазини не разрешават да се мерят дрехите. „Има регламент да не се пробва текстил, затова хората се насочват повече към обувките, спортните аксесоари като гири, ластици и раници за туризъм. Препоръчваме им да използват ръкавици при мерене на маратонки или преди това да се дезинфекцират“, казва Василен Драгомански, който е зам.-управител на магазин за спортни стоки. И след всяка проба ако стоката остане незакупена – тя отива в склада за 24 часа. Там се поставя в кашон и се дезинфекцира. На следващия ден се връща обратно на регалите. 

Затегнат е и контролът в козметичните магазини – клиентите нямат право да пипат продуктите. „Ние им представяме тестерите, ние им предлагаме и по същия начин спрейваме и с ароматите“, казва продавач-консултантът Дияна. Докато по време на карантината  най-дефицитната стока в онлайн магазина били маските и кремовете за лице и тяло, то сега най-вървежни са фондьотенът и спиралата. Това се дължи на факта, че пловдивчанката вече не си стои у дома, прекарва все повече време на вън и иска да изгледа добре. 

Малчуганите, тръгнали с мамите и татковицте на шопин, останаха най-разочаровани. Причината е, че детските кътове и центрове са заградени с предупредителни ленти. Зоните за бързо хранене също са с ограничен достъп, освен тези, които имат изкарани маси на терасата. Препоръчват се електронни и безконтактни методи на плащане.

Търговците се надяват браншът бързо да се върне към стария си ритъм. „Затварянето на моловете се отрази тежко не само за посетитлите, но и за хората, които работят. Само в нашия мол има над 700 души персонал, т.е. над  700 семейства останаха без един работещ човек през тези два месеца. Очакванията ни за посещаемост към момента се оправдават.

Все пак отваряме в работно време. Очакваме по-засилен поток след 17 часа“, коментира Александрина Янева, маркетинг мениджър на PLOVDIV PLAZA. Въпреки това паркингрът, който до вчера беше празен, днес почти се напълни. 

Снимки: Яница Марова 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Батко

18.05.2020 | 18:59

Ахааха, ковид измамата и по моловете плъзна :D

Отговори
3 2

Братко

19.05.2020 | 11:52

Манафите да ти го плъзнат на тебе

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?