Следвайте ни

Пазарът обезцени Сирма Груп Холдинг с над 10%

viber icon

Българската фондова борса може да се похвали само с един ден реална търговия през последната седмица - в четвъртък. През останалите дни търговията беше толкова вяла, че инвеститорите имаха повод да се замислят дали това е национален пазар за акции, или локален пазар за зеленчуци в някое селце. И все пак макар и без особено активна дейност, седмицата доведе до значителни промени в цените на много компании, за съжаление, отново в отрицателна посока.

 

Най-големият губещ за поредна седмица се оказа технологичната Сирма Груп Холдинг АД, като пазарът успя да изтрие над 10% от оценката на компанията само за седмица. Монбат АД са над 6.5% надолу, а Адванс Терафонд АДСИЦ - почти 3%. Монбат АД си купи ресторант в Русе за над 5 милиона лева от Приста Ойл ЕАД, след като Приста Ойл ЕАД е придобила същия актив малко по-рано на два пъти по-ниска цена.

 

За жалост, това е поредният случай, в който миноритарните акционери са ощетени и доверието им в борсата намалява. Софарма АД също се включи с изявление от Съвета на директорите, в което най-същественото е, че печалбата за второто тримесечие на 2018 година няма да се разпределя.

 


Индексите по света също са на червена територия, но без особена волатилност. Петролът, изглежда, няма спирка и продължава да поскъпва, особено след напрежението в Либия. Фокусът сега се премества върху отчетите за първото тримесечие на 2019 година, които очаквам да донесат не само по-активна търговия, а и по-ясни знаци за потенциалния растеж на бизнеса.

 


Вградка

 


Тръмп размаха пръст на Европа

 


САЩ и Китай все по-сигурно вървят към разрешаване на търговския конфликт. Американският президент Доналд Тръмп обаче заплаши Европа, че ще въведе мита върху стоки на стойност 11 млрд. долара. Поводът този път е раздразнението на US държавния глава от помощите, които Старата дама оказва на производителя на самолети Airbus. Подобни мерки не се гледат с добро око, защото нарушават конкуренцията и подпомагат френския производител да продава на по-добри цени от най-големия си конкурент Boeing. В списъка със стоки, нарочени от Тръмп, обаче не са само самолети, но и млечни продукти и вина.

 

 

 

Авторът е лицензиран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?