Пазарджишки фирми се изнасят в Румъния и Гърция

С около 35-40 на сто по-малко са поръчките на строителните организации към октомври спрямо същия период на миналата година, съобщи вчера шефът на Камарата на строителите в Пазарджик - Темелко Пампов. Тенденцията е по-лоша в Пазарджик, отколкото в страната като цяло, каза още собственикът на една от най-мощните фирми в областта. На национално ниво спадът в поръчките бе определен на тридесет процента, заяви на пресконференция председателят на Камарата на строителите в България Симеон Пашов след среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Браншът очаква около 35 хиляди служители в строителния сектор да бъдат освободени до края на тази година. Съкращенията в Пазарджик са започнали от средата на септември. Безпомощни сме пред кризата, каза Темелко Пампов, няма начин да плащаме осигуровки и заплати на работниците, след като не можем да им осигурим заетост. Голяма част от нас ще задържат само най-големите професионалисти, а другите, за съжаление, ще отидат на борсата. Част от пазарджишките предприемачи търсят начин да оцелеят, като разчитат на поръчки извън страната. На този етап част от фирмите работят в съседна Румъния или Гърция.

НЯМА ФАЛИРАЛИ
Нито една пазарджишка строителна фирма не е обявена в несъстоятелност, каза Темелко Пампов. Не можем да говорим за фалити, тъй като те не са факт. Предприемачите разчитат, че след зимата кризата ще започне да отшумява и търсенето на строители отново ще тръгне. Фирмите са замразили повечето от започнатите обекти, както и продажбите на готови вече апартаменти. Няма да продаваме на безценица, защото това ще ни забие още повече, каза още Пампов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Иванов

Иванов

21.10.2009 | 16:46

Да бе на безценица ха ха ха

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?