71

Пазарът на труда се разтресе: IT секторът се срина, хит е друга професия

С най-голям ръст през май са предложенията за работа в секторите "Хотелиерство и ресторантьорство", "Логистика и транспорт" и "Търговия и продажби"

 

Трус на пазара на труда. IT се срина, а нежеланите професии на камериерки и пикола по морето избуяха. Анализ на пазара на труда у нас сочи, че през май има голям отлив в търсенето на IT специалисти. Отчитат се близо 200 предложения по-малко през месеца, или спад от 6 на сто в този сектор.

Иначе предложенията за работа през май са с около 2000 повече от тези през предходния месец, което е 4 на сто ръст на месечна база, показва анализ на HR компанията "Джоб тайгър". Общият брой на предложенията в края на май е малко над 50 000, като почти във всички сектори се наблюдава ръст в броя на обявите, съобщава БТА.

В сравнение със същия период през 2023 г. няма изменение в общия брой на предложенията за работа - те са с около 450 по-малко спрямо май 2023 г., но това е разлика, която може да бъде компенсирана в рамките на един ден в зависимост от интензитета на предлагане, коментират от компанията.

Ръст

С най-голям ръст през май са предложенията за работа в секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" (680 предложения повече, 7 на сто ръст), "Логистика и транспорт" (600 предложения повече, 12 на сто ръст) и "Търговия и продажби" (380 предложения повече, 3 на сто ръст).

Анализът на предлагането по сектори на годишна база продължава да показва спад в сектор IT (-25 на сто) и по-ниски нива на предлагане в секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" (-10 на сто), "Маркетинг и реклама" (-6 на сто) и "Производство" (-3 на сто). В останалите сектори се отчита по-голям брой предложения спрямо май 2023 г.

Според анализа броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа остава непроменен през май – около 3400. Като дял спрямо общия брой обяви този тип предложения заемат 8 на сто от предлагането.

Разпределението на този тип предложения по сектори е, както следва: 47 на сто в секторa ИТ, следвани от "Административни и обслужващи дейности" (20 на сто), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (17 на сто) и "Търговия и продажби" (10 на сто).

Градове

Продължава ръстът на предложенията във водещите областни градове. В София той е 5 на сто, а в останалите: Пловдив (4 на сто),  Варна (2 на сто), Бургас (2 на сто), Русе (10 на сто) и Стара Загора (6 на сто).

Общо предложенията в тези градове са с около 1500 повече, което е ръст от 5 на сто. Като дялово разпределение в София обявите са 40 на сто, а в останалите градове са: Пловдив (10 на сто),  Варна (10 на сто), Бургас (5 на сто), Русе (3 на сто) и Стара Загора (3 на сто).

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?