1553
Следвайте ни

Пътуванията за Коледа и Нова година - под въпрос заради "Омикрон"

viber icon

Българските туроператори са силно притеснени след появата на новия щам „Омикрон“. Предстои най-силният месец за пътувания през сезона - декември, когато са коледните и новогодишните празници. Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров издаде нова заповед за влизане в страната, която ще е в сила от 1 декември 2021 г. Тя поставя в заварено положение групи от български туристи, които в момента са из Европа, Египет, Йордания, Обединените арабски емирства, Доминикана, Малдиви и др. дестинации.

„Клиентите вече звънят притеснени как ще се прибират. Други дали ще пътуват и как, защото им идва периодът да доплащат за Коледа и Нова година. Трети започват да правят анулации“, заяви пред TravelNews Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) и управител на „Сейф травел“.

Според нея възниква въпросът какво се случва с клиентите, които са в момента в чужбина в червени зони и са в заварено положение. Те директно трябва да влязат под карантина при прибирането си или да си правят скъпи PCR тестове навън.

В същото време хората трябва да се върнат на работа и са притиснати от работодателите. ОБТ са сезирали за проблема зам.-министъра на здравеопазването Александър Златанов. 

„Притеснени сме от ситуацията с новия щам „Омикрон“, защото не знаем коя държава няма да затвори границите си или ще въведе някакви ограничения в последния момент“, подчерта Красимир Златанов, управител на туроператора „Екзотик холидей“.

Туроператорите вече имат много записани и готови групи за Коледа и Нова година. Самолети, автобуси и хотели са предплатени и няма да ни върнат парите, обясни Златанов. „Не можем да си позволим да изпаднем в ситуацията от преди година и половина, като отново да връщаме пари и издаваме ваучери. Същото мнение изрази и Павлина Русева, която допълни, че все още има компании, които не са върнали парите на клиентите си от март 2020 г. с избухването на световната пандемия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Нещо не разбирам!

Нещо не разбирам!

28.11.2021 | 20:07

"Най-бедните" в Европа се съдраха да пътуват до екзотични дестинации и сега са притеснени, че може и да ги ограничат. Новогодишните куверти от по 1000-2000 лева били на свършване. По-скоро сме най-мърморещи, а бедни....не и не!

Отговори
6 3
Под въпрос

Под въпрос

28.11.2021 | 19:21

е само за тези, които не могат да си го позволят по финансови причини.

Отговори
4 1
Здравчева

Здравчева

28.11.2021 | 18:45

Така ли? Не, не е под въпрос!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?