Пътят на биткойна през изтеклите 10 години

Едно от главните събития на изтеклото десетилетие бе появата на нов начин за разплащане – цифровите пари, които са абсолютно независими от държавните регулатори. През тези години най-популярната криптовалута в света – биткойнът, поскъпна до $20 000 за 1 BTC, предизвика голямо оживление при спекулантите, а после стремително поевтиня, с което завлече след себе си парите на инвеститорите. А сега Forbes ретроспективно представи главните събития през 2010-те години в света на криптовалутите – събитията, които определиха бъдещето на парите по принцип.

 

Докато 1980-те години бяха характерни предимно с началото на епохата на персоналните компютри, а 1990-те и 2000-те години – с разпространението и развитието на бързия интернет, то 2010-те години влизат в историята като десетилетието, когато биткойнът и другите криптовалути започнаха да променят начина на купуване и продаване. Биткойнът е уникален паричен актив предимно с това, че няма как да бъде контролиран от централните банки и не са необходими трети лица или институции, които да потвърдят неговата ценност. В следствие от това, при биткойна няма инфлация, понеже е невъзможно да напечатат допълнителни фиатни купюри, които да обезценят цената на основната криптовалута.

Вместо от регулаторни държавни и банкови органи, биткойнът се следи и контролира от хиляди компютри, включени към една обща мрежа – блокчейнът, при който за постигането на консенсус се използва криптография, базирана на ясни математически принципи. Технологията на разпределения регистър, която е в основата на блокчейна, е в състояние тотално да промени и преобрази не само света на финансите, но и да направи коренни промени в здравеопазването, недвижимите имоти, гласуването и други.

В началото на десетилетието само шепа специалисти знаят за биткойна, който е създаден на 3-ти януари 2009 година от тайнствен разработчик с име или по-вероятно псевдоним Сатоши Накамото. В генезис-блока на блокчейна, Накамото е кодирал напомняне за това, какво се случва, когато хората започнат твърде много да се доверяват на банките. Всъщност това е заглавие от британски вестник, където се казва, че правителството се готви да помогне на финансовите институции след техния крах през 2008 и 2009 години. The Times на 3-ти януари 2009 година публикува информация, че финансовият министър възнамерява за втори път да спаси банките.

 

Първото цяло десетилетие на съществуването на цифровите пари започна една година по-късно след излизането на тази статия в The Times. Това стана на 1-ви януари 2010 година, когато бе получен биткойн блок номер 32620, който донесе на майнъра 50 биткойна. Тогава те струваха по-малко от един цент, а сега струват около $375 000. През първите пет години от биткойна се интересува само малка група програмисти и либертарианци. През втората половина на десетилетието, когато все повече хора осъзнават преимуществата и мощта на блокчейна, започна спекулацията с биткойна и криптовалутите придобиха съвсем друг статут.

Съвсем логично, биткойнът се сблъска със сериозни препятствия. Правителствата и особено банките видяха в криптовалутата заплаха и започнаха да действат. Разразиха се и няколко големи скандала. Така например, през 2013 година ФБР ликвидира нелегалната борса за наркотици и контрабандни стоки Silk Road, всичките сделки на която бяха в биткойни. А през 2014 година хакери откраднаха $450 милиона от криптовалутната борса Mt. Gox.

Но през 2017 година, когато биткойнът поскъпна до $20 000, се намесиха големите финансови играчи и започна голямата спекула с криптовалутата. Това породи хиляди безполезни вторични токени и причини на обикновените инвеститори загуби от милиарди долари.

 

Почитателите на биткойна и досега не са се оказали от своето идеалистично виждане на икономика без централизиран контрол. Както обикновено, именно такива хора извършат големите промени. На базата на създадените в последно време нови езици за програмиране и новите математически пробиви в криптографията се заражда една нова екосистема, която вече започна да оказва влияние на банковата система, корпорациите и правителствата. Горчивата ирония на всичко това е, че днес най-активните защитници и потребители на блокчейн технологията са същите тези големи компании от IBM и Cargill до JPMorgan, срещу които се изказваха създателите и привържениците на биткойна.

13-те събития, определили бъдещето на парите:

 • 22-ри май 2010 година: програмистът Ласло Хенич поръчва две пици Papa John’s с цена $25 и ги плаша с 10 000 биткойна, като по този начин за първи път определя пазарната цена на криптовалутата – $0,0025.
 • Месец юни 2012 година: платежната системаRipple представи криптовалутата XRP, а основателят на компанията Артър Брито добавя допълнителен сорс код, който определя максималния брой токени: 100 милиарда. Днес Ripple успешно се конкурира с банковата система Swift.
 • Месец март 2013 година: проблемните банки в Кипър възнамеряват да конфискуват депозитите на своите клиенти и това предизвиква глобален интерес към цифровите валути. Цената на биткойна нараства с 40% и достига $80.
 • Месец октомври 2013 година: ФБР ликвидира онлайн борсата занаркотици Silk Road. Нейният създател Рос Улбрихт получава доживотен затвор.
 • Февруари 2014 година: японската биткойн борса Mt Gox претърпява хакерска атака, в резултат от която са откраднати цифрови пари на стойност $460 милиона. Цената на биткойна пада с 20% до $400.
 • Декември 2014 година: Microsoft малко след онлайн ритейлъра Overstock започна да приема разплащания в биткойни за Xbox. По това време дори торент тракерът The Pirate Bay започна да приема дарения в биткойни. Биткойнът приключва 2014 година при цена $312.
 • Месец май 2015 година: основателят на финтех стартъпа Second Market Бари Силбърг създава таен биткойн тръст, работещ само с квалифицирани инвеститори.
 • Юли 2015 година: слабичкият канадец Виталик Бутерин създава блокчейна Ethereum и отваря пътя за децентрализираните приложения. Неговата криптовалута Ether стартира при цена $3.
 • Декември 2015 година: бившата служителка на JPMorgan Блайт Мастърс създава консорциума от блокчейн компании Hyperledger, който съвместно с редица големи компании, включително IBM, разработва корпоративен софтуер, базиран на блокчейн.
 • Месец октомври 2016 година: анонимните коини набират популярност след появата на криптовалутата Zcash, при която се използва протокол от доказателства с нулево разпространение на излишна информация. Тази технология в момента се развива от JPMorgan.
 • Декември 2017 година: в дните на криптовалутната треска Чикагската борса Cboe представи първите биткойн фютчърси, което дава възможност на инвеститорите да разкриват къси биткойн позиции. Цената на биткойна към този момент е $15 300.
 • 17 декември 2017 година: балонът на биткойна достига своя пик – един токен на основната криптовалута достига цена от $19 902, което е с 2100% повече в сравнение с цената от 2017 година. Финансовото състояние на генералния директор на Ripple Крис Ларсен за кратко време достига $37 милиарда
 • 18 юни 2019 година: Facebook представи своята криптовалута Libra, частично фиксирана към американския долар. Китай анонсира свои криптовалути. Венецуела вече използва своята национална криптовалута El Petro, обезпечена с петролните богатства на тази страна.

Към днешен ден, според уеб портала coindesk, цената на биткойна е $8 421,16, като ръстът на цената на основната криптовалута през последните 24 часа е почти 1%.

Интересно е, че преди няколко месеца започна да се появява цената на биткойна и в български лева. Още първата страница на търсачката на Google при въвеждане на bitcoin като запитване, ни показва, че към днешен ден цената на 1 BTC е 12 994,09 български лева.

Ако се разрази нова финансова криза всички погледи отново ще се обърнат към децентрализираната криптовалута и предимно към базовата цифрова валута биткойн. Фермите за добив на криптовалута не са разрушени и ако банките отново се сринат и настъпи нова криза, подобна на финансовата криза от 2008-2009 година, биткойнът може внезапно да се окаже идеалното решение за всички. Ненапразно още през 2017 година Bloomberg заяви, че биткойнът става нова валута за развиващите се страни, които преживяват революция или гражданска война. В ситуация, когато местните институции престават да работят, криптовалутите започват да запълват образувалата се празнина. А аналитикът на Financial Times Майлз Джонсън е на мнение, че биткойнът се е превърнал в барометър на политическите колебания, лишени от финансова логика. В интервю за CNBC професор Галоуей нарече криптовалутата „индексът на недоверие“ от страна на милениумите.

Да се надяваме, че този път цените на видеокартите няма да поскъпнат, понеже вече са създадени бързите специализирани ASIC чипове.

 

 

Източник: kaldata.com20

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ANTONIO

ANTONIO

29.06.2020 | 06:28

Виждал съм и изпробвах различни стратегии и методи, загубих дори много пари при опит. Докато не бях запознат с тази нова стратегия, която ме върна на път и успях да възстановя загубените си пари и все още постигнах постоянен растеж в цялата ми търговия. Г-жа Фредерика Алонсо е невероятен търговец, с богат опит и дълбоки познания в бинарната търговия, тя постоянно ме изважда от финансови затруднения. Инвестирайте 500 щатски долара и печелете 6000 долара на седмица (7 дни), Инвестирайте $ 1000 и печелете $ 12000 на седмица (7 дни) , Инвестирайте $ 2500 и печелете $ 30 000 седмично (7 дни). Всички в седмична печалба и 100% гарантирана. (Гарантирано плащане). Свободно да се свържете с нея, ако се интересувате чрез имейл [email protected] или чрез WhatsApp: +1 (206) 307 0291.

Отговори
0 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?