Следвайте ни

Първо в "Марица": Пловдив тегли 120 млн. заем от ЕИБ

viber icon

Кредитната линия е договорена при изключително изгодни условия. Без свежи пари няма как да бъдат реализирани важните проекти за Пловдив.

 

Община Пловдив се стяга да тегли нов заем. Предложението ще бъде входирано в Общинския съвет, съобщи зам.-кметът по икономика Илия Кирчев в интервю за "Марица".

Договорена е кредитна линия с Европейската инвестиционна банка в размер на 120 милиона лева, които ще бъдат разходвани за важните инфраструктурни проекти на града като "Модър-Царевец", Водния цикъл с модернизиране на Пречиствателната станция, изграждане на нов мост над река Марица и на вътрешния транспортен ринг, който да осъществи връзка между отделните квартали, без да се налага автомобилите да минават през централната градска част и да създават допълнителен трафик.

Без заем няма никакъв вариант големите проекти да бъдат изпълнени, категорични са от местната администрация. Само следващата година трябва да бъдат разплатени 30 милиона по договори, сключени от предишния кмет Иван Тотев, за които не е осигурено финансиране, аргументираха се от общината.

Кредитът от Европейската инвестиционна банка е със 7-годишен гратисен период, лихва около 1% и срок на погасяване между 20 и 25 години, уточни Кирчев.

 


Очаквайте интервю с Илия Кирчев малко по-късно!

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?