Следвайте ни

Първите сметки за ток от свободния пазар - с 30% надолу

Електроенергията обаче ще излезе солено на абонатите, които не изберат сами нов доставчик 

viber icon

Разходите за ток за всеки бизнес са голямо перо, чийто единствен плюс беше, че са предвидими. И ако досега гневът на предприемачите се насочваше главно към енергодружествата, на чиито територии се намират търговските обекти, и КЕВР, която одобрява или коригира леко предложените цени, то оттук нататък ситуацията се усложнява.

От първи октомври всички небитови абонати трябва да излязат на свободния пазар на енергия. Образно казано - собствениците на фризьорски салони, фурни, кафенета, дюкянчета и магазини, автосервизи, стоматологични кабинети и др. малки обекти занапред ще трябва да се пазарят и за цената на тока. Промяната в Закона за енергетиката засяга над 300 000 фирми в страната, само в Югоизточна България около 100 000 абоната трябва да скъсат с ЕВН. Досега на свободния пазар бяха само индустриалните предприятия, присъединени към мрежа високо и средно напрежение. Останалите имаха право да избират.

Добрата новина е, че

малкият бизнес ще спести пари от мигрирането си на свободния пазар.

Доставката на енергия от борсата чрез лицензиран търговец излиза доста по-изгодно от цените на регулирания пазар. Това обаче е положението в момента. Към днешна дата  разликата в полза на свободния пазар е около 10%. Преди месец беше 20%,а в разгара на пандемията доста повече - и над 30%, което накара много фирми да се прехвърлят спешно от регулирания на свободния пазар. Данните на Българската независима енергийна борса показват, че за първата половина на 2020 г. средната борсова цена е била 66.75 лева за мегаватчас, или с 25.5% под тази, която са плащали домакинства и малък бизнес на регулиран пазар. Нагледно: собственик на хранителен магазин в Пловдив реши да направи голямата крачка преди крайния срок и за юли месец плати 2470 лева на новия си доставчик, при положение че предната фактура е надминала 3400 лева при една и съща консумация на ток. Лошата новина обаче е, че този пазар е силно волатилен и цените трудно се прогнозират. С други думи - не е ясно как ще е занапред.

Месец преди срока за голямата промяна обаче малкият бизнес съвсем не е ориентиран какви стъпки трябва да извърви. Факт е, че ЕВН разпрати информационни писма до всичките си небитови абонати, че скоро трябва да вземат важни решения. Доставчиците на ток също започнаха автореклама по всички възможни канали. Но понеже се очакваше, че неразбирането на сложната материя ще доведе до „нищоправене”, законодателят отвори резервен изход. Ако небитовите абонати в Югоизточна България не изберат сами търговец на ток на свободния пазар до 1 октомври, те

ще продължат да бъдат обслужвани от фирма от групата на ЕВН,

която обаче има лиценз за търговец. Голямата разлика е, че цените вече няма да се регулирани от КЕВР.  Този буферен период приключва през юни месец догодина. Ако дотогава клиентите не изберат доставчик, законодателят ще ги накара да направят това по най-лесния възможен начин - със солени цени. След този период ток ще им бъде доставян от т.нар Доставчик от последна инстанция /ДПИ/, което излиза с между 20 и 50% по-скъпо от тока на регулиран пазар. Ето защо фирмите нямат интерес да се задържат в това положение дълго време.

В момента бизнесът може да избира измежду 49 лицензирани търговеца на ток, вписани в електронната страница на ЕСО заедно с контактите им. Занапред идеята е да се направи онлайн платформа, в която доставчиците да ​посочват открито най-важните условия по договорите си - цена и плащания. Идеята обаче не се възприе много добре от играчите на специфичния пазар. Една от причините е, че част от елементите в договорите са търговска тайна, а другата - че е невъзможно да се назове цена за доставка на енергия, тъй като тя се мени постоянно, посочват фирмите, които търгуват с енергия.

Няма време

За да излезе една фирма на свободния пазар от 1 октомври, тя трябва да подаде заявление най-късно до 10 септември. Тоест трябва да е започнала подготовката по събиране на оферти и документи много по-рано. 

Следващите са домакинствата

Първият етап от либерализацията на пазара на електоренегия в България тръгна през 2007-2008 година, когато големите небитови клиенти на ниво високо напрежение излязоха на свободния пазар. Седем години по-късно същите стъпки извървяха и големите небитови абонати, присъединени на средно напрежение. Тогава започнаха да се нарояват и търговците на ток. За една година - между 2013 и 2014, фирмите станаха от 52 на 126, а обслужваните потребители - от 2000 на близо 5000. В следващите няколко години на свободния пазар стъпиха и първите малки небитови клиенти, но по тяхно желание. Тогава в България стартира и Енергийната борса. До момента всеки потребител, включително и битовите, имат право да изберат кой да им доставя тока -дали търговец  на пазарен принцип, или енергодружеството по географски район. Следващата стъпка е масово и домакинствата да започнат да купуват енергия от търговци. Първоначалните идеи бяха да се случи още това лято за абонати с консумация над 50 киловатчаса, но покрай COVID-19 не можа да се проведе широко обществено обсъждане и процесът бе отложен.

Либерализацията на пазара на електроенергия обаче е процес, наложен от европейски директиви, така че рано или късно трябва да се случи за всички.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

държава на мафията

държава на мафията

02.09.2020 | 11:24

Защо 30 години в страната ни става все по-сложно и по-скъпо да се прави бизнес и да се работи легално? Защо капитализмът дойде само с лошите си страни? Защо няма реална пазарна икономика? Защо държавата притиска винаги редовните и дребните?

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?