Следвайте ни

Първият BG електрически камион ще се произвежда в Пловдив

viber icon

Пловдивска компания разработва първия български електрически камион. На фона на особено актуалната тема за екологията и мръсния въздух, решението ни никак не е случайно, разказа инж. Петър Петров, изп.директор на „Балканкар Рекорд“.

Превозното средство ще има между 75 и 120 километра пробег /или около осем часа/ с едно зареждане на батерията, а разходите за зареждане ще възлизат на 4 лева. Скоростта му няма да надвишава 40-45 километра в час и ще може да пренася товар от порядъка на 1.6 тона. Основното предизвикателство е елкамионът да може да се движи и в градска среда, обясни ръководителят на проекта  инж. Георги Вълков. 

И досега пловдивският производител имаше в продуктовата си гама електрически возила, но те са предназначени единствено за въртешнозаводска среда или други затворени комплекси. Иновативната разработка се финансира частично от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия чрез Националния Инвестиционен Фонд със сумата от 242 118 лева.  Компанията влага и собствени средства в размер на 167 658 лева. Разработката ще отнеме около година и половина и едва тогава можем да се поздравим с първия елкамион „made in Plovdiv“. 

Миналата година още една компания от Пловдив обяви, че ще прави електрически камиончета. „Милара интернешънъл“ имаше намерение да ги сглобява тук, а частите да идват от Китай. Прототип на транспортното средство бе представен пред премиера Бойко Борисов и няколко министри, които бяха в града на голям икономически форум. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?