71

Първа инвестиционна банка отрича за продажбата

Новината, публикувана от "Капитал", че Първа инвестиционна банка се продава, разбуни духовете. ПИБ е пета по активи на банковия пазар у нас. Също под №5 застава по размер на депозити на домакинствата и при корпоративното кредитиране.

 От ръководството на банката днес публикуваха официално становище по горещата тема, в което те отричат да са пред сделка. Публикуваме го дословно:

 "Първа инвестиционна банка (Fibank) не коментира пазарни слухове, но предвид потенциалното значение на публикувана в „Капитал“ непотвърдена информация, базирана на неофициални източници и в противоречие с добрите журналистически стандарти, уведомяваме обществеността, че в Банката не е стартирана и не се провежда процедура по т.нар. дю дилиджънс, която процедура е стандартен елемент при покупко-продажбата на структуроопределящ за българската икономика актив.

За над 30-годишната си история на българския пазар Fibank се утвърди като най-голямата и авторитетна банка с български капитал. В това си качество тя винаги е представлявала интерес за български и чуждестранни инвеститори. За всяка минала и бъдеща промяна в структурата на собствеността на Банката българската общественост е научавала и ще продължи да научава единствено и само чрез официалните ни канали за комуникация."

Припомняме, че това не е първият слух за сделка с банката с български капитал. Интерес към нея са изявявали от Националната банка на Гърция и Пиреус банк /също гръцка/. 

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?