71

Парламентът наложи данък върху свръхпечалбите при горивата

Дружествата, извършващи дейност в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването ще внасят задължителна временна солидарна вноска за генерираните свръхпечалби.

Това реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, предава БТА.  


Според приетите текстове временната солидарна вноска се декларира и внася по реда и в срока за подаване на годишната данъчна декларация за корпоративното подоходно облагане. Предвижда се за невнесената в срок временна солидарна вноска да се дължат лихви съгласно Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания. Определя се, че временната солидарна вноска е публично държавно вземане, което подлежи на принудително изпълнение от публичен изпълнител по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

В хода на дискусията Драгомир Стойнев от "БСП за България" коментира, че въпросните текстове отговорят на еврорегламент, който вече е в сила. Той посочи, че от 1 декември всички производители на електроенергия трябва да имат таван на приходите. Това е работа на Министерския съвет, посочи Стойнев, като добави, че регламентът е над закона и какви ще бъдат таваните, може да реши Министерският съвет със свое постановление.  Опасността да се сътвори нещо, което да попречи, вместо да помогне на българската енергетика, е реална, предупреди Драгомир Стойнев. 

Условията и редът за предоставяне на средства за финансова подкрепа на физически лица за смекчаване на последиците от високите цени на енергията за сметка на постъпленията от временната солидарна вноска, както и размерът на средномесечния брутен доход за 2021 г. за определянето на лицата, които имат право на подпомагане, се определят с постановление на Министерския съвет, по предложение на министъра на икономиката и индустрията и на министъра на труда и социалната политика, гласят други разпоредби.

Депутатите приеха предложение на народния представител Делян Добрев (ГЕРБ-СДС),  с което се отменя разпоредба от Закона за енергетиката, с която се дава възможност за сделки с газ. По думите на Добрев в последните месеци, вместо сделки на свободния пазар, сме станали свидетели как едни фирми купуват евтино от "Булгаргаз" количества, след което ги препродават отново на "Булгаргаз", но в пъти по-скъпо. Делян Добрев обясни от трибуната, че т. нар. газ рилийз програма в последните десет месеца се е изродила в "далавера на една шепа фирми и търговци на газ". Той поясни, че с отмяната на въпросната разпоредба, се спира възможността "Булгаргаз" да бъде ощетяван.

 

Добрев каза, че така ще спре "неправомерното обогатяване" и "шарлатанията" в българската енергетика. По думите му, според данни на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) само за декември "въпросната далавера" би струвала на "Булгаргаз" 17 млн.лв. 
Асен Василев заяви, че "Продължаваме Промяната" ще подкрепи този параграф, защото смятат, че г-н Добрев е прав. "Щеше да бъде много добре, ако това нещо не беше въведено въобще от ГЕРБ преди години. По-добре да го отменим късно, отколкото още по-късно", каза Василев. Добрев му отговори, като посочи, че решението за предоставяне на възможност фирми да купуват от "Булгаргаз" количества е взето след консултация с ЕК, но с уговорката те да продават на свободния пазар, а не, както се случвало напоследък, обратно на "Булгаргаз". Вие, ако имахте желание, това можехте да го спрете още май месец, а не да чакате моето предложение, отговори Добрев. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ивайло Дражев пред ПИК след номинирането на проф.Габровски:Бойко

Ивайло Дражев пред ПИК след номинирането на проф.Габровски:Бойко

06.12.2022 | 20:29

Проигра мандата-не може да избяга от сянката на болшевиките и ленинистите на Костов и Прокопи https://pik.bg/%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE-%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%B3%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0---%D0%BD%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-news1145290.html

Отговори
0 1

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?