Следвайте ни

Чакат НИНКН да одобри плана за Тютюневия град

Парк, а не артгалерия, ще има в Гарнизонна фурна

viber icon

Тютюневият град е един от приоритетите на Община Пловдив, а превръщането на квартала в привлекателен ще започне, след като Министерството на културата и НИНКН одобрят плана за строителството и инфраструктурата. "Вече водихме разговори с министъра на културата Боил Банов и продължаваме да поддържаме връзка, за да можем най-после да обърнем  сериозно внимание на този квартал", каза вчера кметът Здравко Димитров. 

Тютюневият склад на бул. "Христо Ботев" и "Авкс. Велешки"  на Сточна гара трябва да се премахне, счита градоначалникът. И той е на мнение, че грозната сграда без покрив и прозорци може да се срути. Събарянето ѝ, организирано от собствениците, беше спряно с изричната заповед на Боил Банов, тъй като попада в границите на архитектурно-историческия резерват Филипопол - Тримонциум - Пловдив. От министерството бяха поискали собствениците на имота да запазят част от фасадата като старинна реликва. Очаква се проектът да бъде съгласуван с НИНКН, обясни кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Още четири-пет проекта в Тютюневия град чакат за съгласуване с НИНКН, за да инвестират в Тютюневия град. 

Здравко Димитров е на мнение, че  на мястото на старите и полуразрушени сгради в Гарнизонна фурна трябва да бъде изграден парк. Кметът не счита, че постройките могат да бъдат превърнати в артгалерия, както настояваше преди две години инициативният комитет на група културни общественици.  "Общината няма как да построи галерия, а и такива има достатъчно в Пловдив. Не виждам някой да даде пари за подобен артцентър", коментира Димитров.

Здравко Димитров увери, че новата спортна зала "Дунав", чийто строеж беше временно спрян, ще  продължи. А когато  зам.-кметът по спорта Георги Титюков започна да обяснява как върви обектът, подхвана репортерския микрофон и влезе в ролята на журналист.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?