Следвайте ни

Парите за бармани и сервитьори - най-рано след 15 дни

viber icon

Служители, които излизат в неплатен отпуск заради локдауна в следващите три седмици, трябва да подадат писмена декларация по образец до работодателя си. В нея трябва да напишат и банковата си сметка, по която да бъде превеждана новата помощ от 24 лева на ден. Сумата е такава само за наети на 8-часов работен ден, за тези на непълен - размерът на компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор. Важна подробност е, че тази помощ може да се ползва най-много 60 дни , а работодателите са длъжни да запазят заетостта на този персонал за период, който е равен на времето, за което са изплащани компенсации от държавата. Детайлите са записани в  Постановлението за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работещите в икономически дейности, чиято дейност е временно преустановена с акт на държавен орган в периода на извънредното положение или извънредна епидемична обстановка. 

Очаква се над 50 000 души да се възползват от „държавната инжекция” само в следващите три седмици, когато е обявен частичен локдаун. Това ще са предимно сервитьори, бармани, диджеи, продавач-консултанти, служители във фитнес зали и др.

Пътят обаче е дълъг. Самият работодател трябва да  подаде в дирекция “Бюро по труда” по месторабота списък с персонала, за който търси компенсации. Документите ще се разглеждат в срок от 10 работни дни. Самите компенсации ще се изплащат до 5 работни дни след одобрение на подаденото заявление. Най-грубо, това означава, че дори процесът да стартира в първия възможен момент - понеделник, ще минат минимум 15-20 дни, докато банковата сметка на служителите се захрани с пари. 

Средствата за компенсации на хората в принудителен неплатен отпуск идват от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и са  в размер на 50 млн. лв.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?